Quantcast
Η πρόταση του Σόλτς για ένα πανευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας για απασχόληση - enikonomia.gr
share

Η πρόταση του Σόλτς για ένα πανευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας για απασχόληση

δημοσιεύτηκε:

Τη δημιουργία πανευρωπαϊκού συστήματος διασφάλισης της εργασίας και την αναβίωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς μιλώντας στο περιοδικό «Der Spiegel».

Παράλληλα, ο κ. Σολτς εκτίμησε ότι η Ιταλία θα ευθυγραμμιστεί με τους εταίρους της και τόνισε ότι ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη περιλαμβάνει και μεγάλες ευθύνες. Σε ό,τι αφορά την λειτουργία της Ευρωζώνης, επανέλαβε την γερμανική θέση ότι «αλληλεγγύη και ίδια ευθύνη πηγαίνουν χέρι-χέρι» και ότι κάθε χώρα πρέπει να διασφαλίζει την δημοσιονομική της σταθερότητα.

«Όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, η συγκριτική επιρροή της Γερμανίας θα μεγαλώσει. Η Γερμανία είναι η πολυπληθέστερη, οικονομικά ισχυρότερη χώρα στην ΕΕ και βρίσκεται στη μέση της ηπείρου. Αυτό προβλέπει ειδική ευθύνη. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για ιστορικούς λόγους ένας αξιοσημείωτος αριθμός ανθρώπων στην Ευρώπη είναι πιο πιθανό να φοβάται μια ισχυρή θέση της Γερμανίας», εξηγεί ο κ. Σολτς και τονίζει ότι η χώρα του φέρει μια ειδική ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη και έχει καθήκον να διασφαλίσει την αποτελεσματική συνεργασία, την κατανόηση, τον συμβιβασμό και τις καλές λύσεις.

«Η Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο εθνικό συμφέρον της Γερμανίας» είπε ο κ. Σολτς και απέρριψε την υπόθεση ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία είχε αναλάβει ρόλο «ηγεμόνα» στην Ευρώπη.

Ενώ όσον αφορά στο εάν η αλληλεγγύη μεταφράζεται σε νέα κεφάλαια από τον Βορρά προς τον Νότο της Ευρώπης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι κάθε μέλος της Ευρωζώνης πρέπει να έχει μια λειτουργική προστασία από την ανεργία, ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και τον ενδεδειγμένο κατώτατο μισθό.
«Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα του ντάμπινγκ των μισθών και των φόρων», αναφέρει και τάσσεται υπέρ της εναρμόνισης του εταιρικού φόρου σε όλη την Ευρώπη «ώστε οι μεγάλες εταιρίες να μην στρέφουν τη μια χώρα εναντίον της άλλης».

«Είμαι υπέρ της συμπλήρωσης των εθνικών συστημάτων αντιμετώπισης της ανεργίας με μια επιπλέον ασφάλεια για ολόκληρη την Ευρώπη. Μια χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα απώλειες θέσεων εργασίας και μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα μπορούσε να δανειστεί από αυτό το κοινό ταμείο και όταν τελειώσει η περίοδος ύφεσης, να επιστρέψει τα κεφάλαια που δανείστηκε», εξήγησε διευκρινίζοντας ότι με ένα τέτοιο σύστημα δεν θα επιβαρυνόταν η Γερμανία.

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη εισαγωγής του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τα έσοδα από αυτόν τον φόρο να δίδονται στο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναδεικνύει ακόμη την επείγουσα ανάγκη επενδύσεων στους τομείς των υποδομών μεταφορών και ψηφιοποίησης, προκειμένου οι ευρωπαϊκές εταιρίες να γίνουν ανταγωνιστικές για τις εταιρίες της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ΕΜΣ σε ευρωπαϊκό δημοσιονομικό Ταμείο, ο κ. Σολτς εξηγεί ότι θα πρέπει να βοηθούνται οι χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές. «Αυτό θα καταστήσει τη νομισματική ένωση ισχυρότερη και θα εμποδίσει τους κερδοσκόπους να ποντάρουν εναντίον της Ευρώπης»,είπε μεταξύ άλλων.

Όταν ερωτάται για τις εξελίξεις στην Ιταλία, ο Σοσιαλδημοκάτης υπουργός δεν δέχεται ότι οι Ιταλοί είναι ευρωσκεπτικιστές ενώ, σε ό,τι αφορά τη νέα κυβέρνηση, εκφράζει την πεποίθηση ότι θα συμπεριφερθεί σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη και το ευρώ.

«Στην Ευρωζώνη, οι αρχές της αλληλεγγύης και της ίδιας ευθύνης πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι. Και αν δεν θέλουμε η ΕΕ να μετατραπεί σε ένωση μεταβιβάσεων, πρέπει κάθε χώρα να διασφαλίζει την δημοσιονομική της σταθερότητα », είπε ο κ.Σολτς και αναφερόμενος στους Ιταλούς πολιτικούς, είπε ότι όποιος επιδιώκει να κυβερνήσει μια χώρα διαπιστώνει ότι «μακριά από τις πόρτες των κομμάτων υπάρχει μια περίπλοκη πραγματικότητα».

Εν συνεχεία είπε ότι, δεν πρέπει να αναστατωνόμαστε όταν μια κυβέρνηση προτείνει αλλαγές στην Ευρώπη, η οποία αποτελείται από 28 χώρες.

«Ποτέ δεν θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση όλα τα μέλη της ΕΕ. Και αυτή η ποικιλομορφία είναι μια από τις δυνάμεις μας. Συνιστώ λίγο μεγαλύτερη ψυχραιμία», κατέληξε ο κ. Σολτς.


Πηγές: ΑΠΕ- Der Spiegel

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.