Quantcast
Η σύνοδος κορυφής ενέκρινε τις αποφάσεις του Eurogroup για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Η σύνοδος κορυφής ενέκρινε τις αποφάσεις του Eurogroup για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Τις αποφάσεις του περασμένου Eurogroup για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης ενέκριναν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρώ.

Σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδριασης υπήρξε ευρεία συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ οι ηγέτες κάλεσαν του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεχίσουν τις εργασίες για το πλήρες πακέτο μέχρι το Δεκέμβριο του 2019.

Επιπλέον, συμφώνησαν σε έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της σύγκλισης στην Ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμα το μέγεθός του στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ούτε ο ακριβής τρόπος χρηματοδότησής του. Τέλος, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, η δήλωση αναφέρει ότι αναμένεται συνέχιση των εργασιών για την περαιτέρω ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης.

“Από τότε που ανέλαβα καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο έχει σημειωθεί πρόοδος και τα θεμέλια της ΟΝΕ έχουν βελτιωθεί”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνοντας ωστόσο πως “πολλά απομένουν να γίνουν σε ό,τι αφορά κυρίως την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες υπό τη φινλανδική προεδρία.

Εξάλλου, αναφορικά με τη συζήτηση για το Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι οι 27 αρχηγοί επαναβεβαίωσαν την “προσέγγιση ενότητας” που ακολουθούν και σημείωσαν ότι αναμένουν να συνεργαστούν με τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, επιθυμώντας μια “συντεταγμένη έξοδο” και μια “όσο το δυνατόν πιο κοντινή μελλοντική σχέση”.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισαν και πάλι ότι δεν είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.