Quantcast
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι επιδιώκει η Ευρώπη για τις μπαταρίες - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι επιδιώκει η Ευρώπη για τις μπαταρίες

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρώπη επιδιώκει να καλύψει πλήρως την εγχώρια ζήτηση μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αποθήκευση ενέργειας.

Τα 2/3 της ζήτησης των πρώτων υλών της Ευρώπης μπορούν να παραχθούν έως το 2027 σε αυτήν, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος. Ήδη υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με θέματα που σχετίζονται με μπαταρίες. Μερικές από αυτές είναι μεταξύ άλλων  η Umicore  που εδρεύει στην Πολωνία, η Northvolt στη Σουηδία και η  BASF στη Γερμανία.   Σύντομα δε αναμένεται  να ιδρυθούν και άλλες εταιρείες που θα καλύψουν την αυξημένη ζήτηση πώλησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η εξάρτηση από την Κίνα

Η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα για την επεξεργασία των μετάλλων των μπαταριών θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά.

Πάνω από το 50% της ζήτησης λιθίου στην Ευρώπη ενδέχεται να προέρχεται από ευρωπαϊκές εταιρείες έως το 2030, σύμφωνα με τις  εκτιμήσεις της T&E (Rock Tech Lithium and Vulcan Energy Resources στη Γερμανία και την Imerys στη Γαλλία). Τα υλικά θα προέρχονται από ορυχεία στο εξωτερικό ή απευθείας από ευρωπαϊκά ορυχεία τα οποία θα πληρούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα.

«Η σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην ΕΕ το 2035 έχει ανοίξει το δρόμο για πολλές επενδύσεις. Σήμερα οι μισές από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ κατασκευάζονται στην Κίνα. Αλλά ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού και η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει μεγαλύτερα ποσά για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση», δηλώνει η διευθύντρια οχημάτων και ηλεκτροκίνησης στην T&E, Julia Poliscanova.

Σημαντικό κομμάτι στον τομέα των μπαταριών αποτελεί και η ανακύκλωση. Από αυτήν,  σημαντικό ποσοστό πρώτων υλών μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να συμβάλει αποφασιστικά στην κατασκευή νέων μπαταριών. Σήμερα τα εργοστάσια στην Ευρώπη είναι ελάχιστα, αλλά πολύ σύντομα θα υπάρξουν κινήσεις για τη δημιουργία εταιρειών που θα έχουν ως κύριο στόχο την ανακύκλωση των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ήδη στην Ευρώπη κυκλοφορούν πολλά παλιά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής και οι μπαταρίες θα πρέπει να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν ως μικρές πηγές ενέργειας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.