Quantcast
ILO: "Καμπανάκι" για την απασχόληση - Τι "βλέπει" για το 2023 - enikonomia.gr
share

ILO: “Καμπανάκι” για την απασχόληση – Τι “βλέπει” για το 2023

δημοσιεύτηκε:

Στο 1% αναμένεται να επιβραδυνθεί ο παγκόσμιος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης το 2023 από 2% που ήταν το 2022, όπως προειδοποίησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Παράλληλα επεσήμανε πως αυτό θα συμβεί λόγω πολέμου της Ουκρανίας, του υψηλού ποσοστού πληθωρισμό και της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Επίσης είπε πως ο παγκόσμιος αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 εκατ. το 2023καθώς θα ανέλθει στα 208 εκατ., ενώ ο πληθωρισμός θα ροκανίσει τους πραγματικούς μισθούς.

Η έλλειψη νέων θέσεων εργασίας

Η έλλειψη νέων θέσεων εργασίας θα πλήξει τις χώρες σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές ανακάμπτουν από το οικονομικό σοκ της πανδημίας και ο κορονοϊός σαρώνει την Κίνα, αφού το Πεκίνο ήρε τους αυστηρούς περιορισμούς του lockdown.

«Η επιβράδυνση στον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης της απασχόλησης σημαίνει ότι δεν αναμένεται να ανακτηθούν πριν από το 2025 οι απώλειες που προκλήθηκαν κατά την κρίση της COVID-19 », όπως είπε ο  διευθυντής του τμήματος ερευνών της Οργάνωσης και συντονιστής της τελευταίας αυτής έκθεσης, Ρίτσαρντ Σάμανς.

Η πρόοδος στη μείωση των ανεπίσημων θέσεων εργασίας στον κόσμο ενδέχεται να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ILO.

Η πρόβλεψη της ILO για την παγκόσμια απασχόληση είναι πιο χαμηλή από την προηγούμενη εκτίμηση της για αύξηση κατά 1,5% το 2023.

Η εκτίμηση αυτή σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει σήμερα να αποδεχθούν θέσεις εργασίας  χαμηλότερων προσδοκιών με πενιχρούς μισθούς και περίεργα ωράρια, όπως ανέφερε η ILO. Το υψηλό κόστος διαβίωσης οδηγεί τους περισσότερους πολίτες στη φτώχεια και η  κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνθεί, συμπλήρωσε η ILO.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.