Quantcast
Ηνωμένο Βασίλειο: Άνω των προσδοκιών ο πληθωρισμός-Τι θα ανακοινώσει αύριο η Τράπεζα της Αγγλίας για τα επιτόκια - enikonomia.gr
share

Ηνωμένο Βασίλειο: Άνω των προσδοκιών ο πληθωρισμός-Τι θα ανακοινώσει αύριο η Τράπεζα της Αγγλίας για τα επιτόκια

δημοσιεύτηκε:

Άνω των προσδοκιών κινήθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο καθώς ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 8,7% σε ετήσια βάση, ενώ έμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον Απρίλιο.

Μάλιστα το  www.cnbc.com αναφέρει πως οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει πως ο γενικός δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα κατέγραφε άνοδο σε  ετήσια βάση  8,4%.  Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,7% σε σχέση με τον Απρίλιο και ο δομικός πληθωρισμός (στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονταν οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας, των  τροφίμων, αλκοόλ και καπνού) σημείωσε άνοδο 7,1% σε ετήσια  βάση έναντι 6,8% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ,ONS. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο από αυτό του  Μαρτίου του 1992, σύμφωνα με το ONS .

Επίσης το ONS εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο ανέβηκε ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τόσο σε μηνιαία βάση όσο και σε ετήσια βάση λόγω των αυξημένων τιμών στα αεροπορικά ταξίδια, στις ψυχαγωγικές και στις πολιτιστικές υπηρεσίες αλλά και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

Παράλληλα επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 10% τον Απρίλιο, ωστόσο απέχει από τον στόχο του 2%  που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα Bank of England (BoE)

Υπενθυμίζεται δε πως ο ΟΟΣΑ είχε εκτιμήσει πρόσφατα πως ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα διαμορφωθεί σε ετήσια βάση το 2023 στο 6,9%. Το ποσοστό αυτό  είναι ένα από τα πιο υψηλά μεταξύ  μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών.

 BoE: Τι θα ανακοινώσει αύριο η κεντρική τράπεζα για τα επιτόκια

Σύμφωνα με το  www.livemint.com, η BoE αναμένεται να προχωρήσει αύριο σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, στο 4,75%. Αυτή είναι η 13η συνεχόμενη αύξηση που γίνεται στα επιτόκια και το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που καταγράφεται από τις αρχές του 2008.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.