Quantcast
ΗΠΑ: Μικρή αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, στο 3,2% - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, στο 3,2%

δημοσιεύτηκε:

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε και πάλι τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους στέγασης, αλλά παρέμεινε στάσιμος σε μηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ο ετήσιος πληθωρισμός καταγράφηκε στο 3,2%, από 3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ωστόσο μεγαλύτερη αύξηση, στο 3,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, παρέμεινε σταθερός στο 0,2%, όπως αναμενόταν.

«Ο δείκτης του κόστους στέγασης είναι αυτός που συνέβαλε περισσότερο (…) καθώς αντιπροσωπεύει το 90% της (μηνιαίας) αύξησης» ανέφερε το υπουργείο. Αυξημένος ήταν επίσης ο δείκτης τιμών των ασφαλειών αυτοκινήτων.

Μια θετική εξέλιξη είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν υπολογίζονται οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, συνέχισε να επιβραδύνεται, στο 4,7% έναντι 4,8% σε ετήσια βάση. «Οι τιμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε σε ένα υπόμνημά της η Ρουμπίλα Φαρούκι, οικονομολόγος στο High Frequency Economics. Αυτή είναι μια «καλή είδηση» για την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), που έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.