Quantcast
ΗΠΑ: Οι κρίσιμες 10 ημέρες για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών - Τι είπαν Μπάιντεν και Μακάρθι - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Οι κρίσιμες 10 ημέρες για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών – Τι είπαν Μπάιντεν και Μακάρθι

δημοσιεύτηκε:

Οι ΗΠΑ βρίσκονται 10 ημέρες πριν από την κήρυξη “άνευ προηγουμένου” στάσης  πληρωμών και δεν υπάρχει ακόμα κάποια σχετική συμφωνία, όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν τη Δευτέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο αντιπολιτευόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Ωστόσο την ίδια στιγμή εκτίμησαν πως η κρίση αυτή στις ΗΠΑ μπορεί να ξεπεραστεί και υιοθέτησαν πιο συμφιλιωτικό τόνο.

Ολοκληρώθηκε η παραγωγική μου  συνάντηση  με τον κ. Μακάρθι είπε  ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του και ζήτησε να γίνουν διαπραγματεύσεις με «καλή πίστη”  προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό  συμβιβασμός ως προς τα δημοσιονομικά.

Παραδέχτηκε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «διαφωνίες», που οι ομάδες των δύο πρωταγωνιστών καλούνται να συμβιβάσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υπενθύμισε χθες πως είναι «πολύ πιθανό» οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν στάση πληρωμών μετά την 1η Ιουνίου.

Μάλιστα  μετά το τετ-α-τετ  που είχε στο Οβάλ Γραφείο ο  Κέβιν Μακάρθι  είπε πως «ο τόνος της συζήτησης απόψε ήταν πολύ  καλύτερος από ό,τι τις προηγούμενες φορές».

Ωστόσο αναφέρθηκε στις σημαντικές  διαφωνίες  που υπάρχουν με την άλλη πλευρά αλλά και επεσήμανε την  έλλειψη συναίσθησης της κατεπείγουσας φύσης του ζητήματος .

Η συνάντηση έγινε με σκοπό να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, που περιήλθαν σε αδιέξοδο το Σαββατοκύριακο-  στην οποία ο κ. Μπάιντεν ήταν απών καθώς βρισκόταν στην Ασία.

Ο 80 χρονος  Δημοκρατικός, που επέστρεψε προχθές Κυριακή από την σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία σκόπευε να πάει και στην Ωκεανία. Το πολιτικό-δημοσιονομικό αδιέξοδο όμως στην Ουάσιγκτον τον ανάγκασε να συντομεύσει το ταξίδι.

Ομηρία

Για να αποτραπεί ο κίνδυνος  της καταστροφικής στάσης πληρωμών  στις ΗΠΑ,  θα πρέπει το Κογκρέσο να εγκρίνει την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού που μπορεί να δανειστεί το κράτος. Τα προηγούμενα χρόνια, ήταν γενικά μια τυπική διαδικασία.

Μάλιστα  οι Ρεπουμπλικάνοι για να δώσουν  το πράσινο φως ως προς αυτό, απαιτούν τούτη τη φορά να γίνουν  δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών σε βάθος 10ετίας. Ο Τζο Μπάιντεν, που κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2024 υποσχόμενος περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, το απορρίπτει. Κατηγορεί την αντιπολίτευση πως θέτει υπό ομηρία την αμερικανική οικονομία.

«Πρέπει να αλλάξουμε πορεία διότι το χρέος μας είναι πολύ υψηλό»,  δήλωσε ο κ. Μακάρθι πριν συναντηθεί με τον κ. Μπάιντεν, καθώς η παράταξή του ερίζει τελευταία πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με δανεικά «από την Κίνα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος  δήλωσε πως  είναι  διατεθειμένος να συζητήσει για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά   τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστούν σε βάθος τα  φορολογικά παραθυράκια και οι μεγάλες εταιρείες.

Επίσης είπε πως  οι πλουσιότεροι Αμερικανοί  θα  πρέπει να πληρώνουν ανάλογους  φόρους. Κάτι που η άλλη πλευρά δεν  θέλει να το  ακούσει.

 

Τραμπ

Το περίφημο «όριο δανεισμού» ή «ταβάνι του χρέους»  που βρίσκεται πάνω από τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια –παγκόσμιο ρεκόρ–, ξεπεράστηκε πριν από μήνες. Η  κυβέρνηση διαχειρίζεται ως εδώ την κατάσταση με λογιστικές διευθετήσεις.

Αν κηρυσσόταν στάση πληρωμών, οι ΗΠΑ δεν θα ήταν σε θέση να πληρώνουν τοκοχρεολύσια σε όσους διακρατούν αξιόγραφα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που θεωρούνται οι ασφαλέστερες τοποθετήσεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Δεν θα μπορούν να καταβάλουν μισθούς στους δημόσιους λειτουργούς, συντάξεις σε βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, και ούτω καθεξής.

Οι συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία θα ήταν τρομακτικές, προειδοποιούν οικονομολόγοι.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε  πρόσφατα  το κόμμα του να οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών αν δεν εξασφαλίσει πελώριες περικοπές δημοσίων δαπανών.

Το Σύνταγμα

Ποιος θα κάνει πίσω πρώτος; Ο Αμερικανός πρόεδρος, που γνωρίζει κάλλιστα πως ενδεχόμενη ύφεση, όποια κι αν ήταν η πολιτική της γένεση, θα έθετε σε κίνδυνο αν δεν εκμηδένιζε τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί; Ή ο Κέβιν Μακάρθι, η θέση του οποίου εξαρτάται από μια δράκα ακραίων κοινοβουλευτικών, οι οποίοι απαιτούν, όπως και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, να μην διανοηθεί να «αναδιπλωθεί»;

Θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα  συμφωνούν και  δυο πλευρές είπε χθες ο κ. Μπάιντεν.

Η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών θα προτιμούσε  να αυξήσει μονομερώς το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, επικαλούμενος τη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που απαγορεύει κάθε «αμφισβήτηση» της φερεγγυότητας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Σε αυτή την περίπτωση, το αμερικανικό δημόσιο θα αποκτούσε τη δυνατότητα να διαθέσει νέα ομόλογα ως εάν το όριο του χρέους να μην υπήρχε. Αλλά σε αυτό το σενάριο ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει μακρά δικαστική μάχη που θα φέρει τον Τζο Μπάιντεν αντιμέτωπο με το Ανώτατο Δικαστήριο — όπου η πλάστιγγα γέρνει αποφασιστικά στα δεξιά.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.