Quantcast
ΗΠΑ: «Πέρασε» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία για το όριο του χρέους - Τα επόμενα βήματα - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: «Πέρασε» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία για το όριο του χρέους – Τα επόμενα βήματα

δημοσιεύτηκε:

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο του χρέους στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο έλαβε 314 ψήφους (165 Δημοκρατικοί και 149 Ρεπουμπλικανοί τάχθηκαν υπέρ), ενώ 117 μέλη του σώματος το καταψήφισαν (δηλαδή  71 Ρεπουμπλικάνοι και 46 Δημοκρατικοί τάχθηκαν κατά).

Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται για  περισσότερο χρονικό  διάστημα το φάσμα της κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο  το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να υιοθετηθεί από τη Γερουσία που καλείται να το  ψηφίσει ταχύτερο. Μάλιστα ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ διαβεβαίωσε χθες πως θα το καταθέσει το νομοσχέδιο προς συζήτηση και  προς ψήφιση «το συντομότερο δυνατόν»  προκειμένου να αποφευχθεί η  στάση πληρωμών.

Οι διαπραγματεύσεις

Το τριήμερο της Memorial Day ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος των ΗΠΑ.  Με το νομοσχέδιο αποφεύγεται το χειρότερο σενάριο που ήταν η αθέτηση πληρωμών από το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος την ερχόμενη Δευτέρα.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, δυνητικά καταστροφικό για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε συμφωνία που, όπως όλοι οι συμβιβασμοί, δεν ικανοποίησε κανέναν.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Ρεπουμπλικάνος «speaker» παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην παράταξή του, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του και δίνοντας έμφαση στο ότι «σήμερα, θα υιοθετήσουμε τις μεγαλύτερες περικοπές δημοσίων δαπανών στην αμερικανική ιστορία».

Εξαιτίας της έλλειψης κομματικής πειθαρχίας της άλλης πλευράς, ηγέτες των Δημοκρατικών, μολονότι αντιμετώπιζαν με δυσφορία το ότι είναι αναγκασμένοι να αναθεωρήσουν τον προϋπολογισμό και να περικόψουν δαπάνες, υποσχέθηκαν να προσφέρουν τις ψήφους που έλειπαν για να περάσει το νομοσχέδιο.

«Οι Δημοκρατικοί της Βουλής θα φροντίσουν η χώρα να μην κηρύξει χρεοκοπία. Τελεία, αυτό όλο είναι όλο», είπε ο ηγέτης τους Χακίμ Τζέφρις.

«Δεν θα αφήσουμε τους εξτρεμιστές Ρεπουμπλικάνους να βυθίσουν την οικονομία μας και να κάνουν τους Αμερικανούς να υποφέρουν», είπε αργότερα στο ημικύκλιο, εκφράζοντας την ελπίδα πως ο κ. Μακάρθι θα εξασφάλιζε τουλάχιστον τα 2/3  των ψήφων της κοινοβουλευτικής ομάδας του GOP, δηλαδή 150 ψήφους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το σώμα με ισχνή πλειοψηφία (222-213).

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πήγε χθες βράδυ στο Κολοράντο και πριν την αναχώρησή του είπε πως ήλπιζε πως το νομοσχέδιο θα έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προτού φθάσει στην πολιτεία της αμερικανικής Δύσης.

«Μέχρι να προσγειωθώ,  το Κογκρέσο θα ψηφίσει, η Βουλή θα ψηφίσει, και θα έχουμε κάνει άλλο ένα βήμα», δήλωσε ο  80 χρονος Δημοκρατικός, που είχε ήδη καλέσει το σώμα «σθεναρά» να υιοθετήσει το νομοσχέδιο την προηγουμένη.

Μετά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, είπε πως πως το αποτέλεσμα είναι  «καλή είδηση για την οικονομία και τους Αμερικανούς» και ζήτησε από  τη Γερουσία «να εγκρίνει» το νομοσχέδιο   προκειμένου να μπορέσει να το υπογράψει το ταχύτερο δυνατό

«Κακή συμφωνία»

Και οι δυο πλευρές κατέστησαν σαφές με έντονο ύφος  πως δεν θα ταχθούν υπέρ του κειμένου.

Στους Ρεπουμπλικάνους, οι σφοδρότερες επικρίσεις προήλθαν από την πτέρυγα των πιο σκληροπυρηνικών οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, που απαιτούσαν να γίνουν  ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες . Ο βουλευτής του Τέξας Τσιπ Ρόι σφυροκόπησε την «κακή συμφωνία» που «δεν θα έπρεπε να ψηφίσει κανένας Ρεπουμπλικάνος». Ορισμένα μέλη αυτής της ομάδας σκέπτονται ακόμη και να ζητήσουν να αποπεμφθεί ο κ. Μακάρθι από τον θώκο του. Η πρόταση όμως δεν έχει υποστηριχθεί δημόσια ως τώρα, παρά μόνο από ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι, όπως η βουλευτής  της Νότιας Καρολίνας Νάνσι Μέις τάχθηκαν κατά. «Αυτή η ‘συμφωνία’ επισημοποιεί το επίπεδο ρεκόρ στο οποίο έφθασαν  κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι η βάση αναφοράς των μελλοντικών», ανέφερε στη δικαιολόγηση της ψήφου της. Στις τάξεις των Δημοκρατικών, μέλη της αριστερής πτέρυγας, όπως η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές και η Πραμίλα Τζάιαπαλ, αρνήθηκαν να ταχθούν υπέρ του κειμένου που «επέβαλαν», όπως τόνισαν, από τους Ρεπουμπλικάνους.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο αναστέλλει το όριο του χρέους (31,4 τρισ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) έως την 1η Ιανουαρίου 2025, δηλαδή μέχρι και την περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

Σε αντάλλαγμα, δαπάνες θα περιοριστούν ή θα μείνουν σταθερές, πλην αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους, το 2024 και θα αυξηθούν κατά 1%, μη υπολογιζόμενου του πληθωρισμού, το 2025.

Προβλέπεται επίσης μείωση κατά 10 δισ. δολάρια των κεφαλαίων που είχαν κατανεμηθεί στις υπηρεσίες της εφορίας για να εκσυγχρονιστούν και να ενισχύσουν τους ελέγχους.

Σύμφωνα με το γραφείο του κ. Μακάρθι, η συμφωνία προβλέπει να ανακτηθούν «δισεκατομμύρια δολάρια» από κεφάλαια που είχαν διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού αλλά δεν δαπανήθηκαν, χωρίς  να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο συμβιβασμός συμπεριέλαβε επίσης μέτρα, που προκαλούν έντονες αντιδράσεις, για τα προνοιακά επιδόματα: αυξάνει στα 54 έτη από τα 49  έτη το όριο ηλικίας για τους άτεκνους ενήλικους που πρέπει να προσφέρουν εργασία για να λάβουν επισιτιστική βοήθεια, αλλά και  καταργεί αυτή την υποχρέωση για τους βετεράνους και τους άστεγους.

Μπάιντεν: «Κρίσιμο βήμα μπροστά» η έγκριση του νομοσχεδίου για το όριο του χρέους

Η  Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε χθες ένα σχέδιο  νόμου που αναστέλλει το όριο δανεισμού του αμερικανικού κράτους μέχρι το 2025 και αυτό είναι  ένα «κρίσιμο βήμα μπροστά» που εξασφαλίστηκε χάρη «στον συμβιβασμό των δύο κομμάτων» του αμερικανικού κοινοβουλίου, τόνισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την εξέλιξη. «Η Βουλή (των Αντιπροσώπων) έκανε ένα κρίσιμο βήμα μπροστά για να αποτραπεί η πρώτη κήρυξη στάσης πληρωμών» στην ιστορία των ΗΠΑ, τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.