Quantcast
ΗΠΑ: Υπό αυστηρή επιτήρηση το εμπόριο Τουρκίας - Ρωσίας - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Υπό αυστηρή επιτήρηση το εμπόριο Τουρκίας – Ρωσίας

δημοσιεύτηκε:

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να θέσει τέλος στη διαμετακόμιση δυτικών εμπορευμάτων με προορισμό τη Ρωσία, έπειτα από πιέσεις που άσκησαν στην Άγκυρα χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθεί τα δεδομένα των εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας-Ρωσίας, με την αναμονή της μείωσης αυτών.

Ο Τζέιμς Ο’ Μπράιαν, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε στο Reuters ότι Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν «πολύ σαφείς» απέναντι σε πολυάριθμες κυβερνήσεις και υπηρεσίες, τονίζοντας ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή μια απαγόρευση επανεξαγωγής εμπορευμάτων, που υπόκεινται σε κυρώσεις, με τελικό προορισμό αυτών τη Ρωσία.  Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν βλέπει ακόμη τον αντίκτυπο αυτού του τουρκικού μέτρου, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Αυτό θα μας πάρει λίγο χρόνο να το δούμε, αλλά θα δούμε τα δεδομένα των εμπορικών συναλλαγών από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και θα περιμένουμε να δούμε αυτές οι συναλλαγές να μειώνονται δραστικά», τόνισε ο Ο’ Μπράιαν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα πάντα έχουν να κάνουν με τους αριθμούς. Μόνο αυτό με νοιάζει».

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, εντούτοις, δίαυλοι εφοδιασμού παραμένουν ανοιχτοί από τη γειτονική Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα και από άλλους εμπορικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ.  Η τουρκική κυβέρνηση παρέδωσε σε εταιρείες έναν κατάλογο με ξένα αγαθά που υπόκεινται σε κυρώσεις και τις διέταξε να μην τα φορτώνουν προς την στη Ρωσία.

Υπό παρακολούθηση και οι συναλλαγές Καζακστάν και ΗΑΕ με την Ρωσία

Ο Ο’ Μπράιαν παράλληλα ανέφερε ότι το Καζακστάν έχει επίσης ανακοινώσει μια πολιτική για την επανεξέταση και τον εντοπισμό εμπορικών συναλλαγών που ενδέχεται να παραβιάζουν τις κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αναμένει να δει βελτιώσεις και σε αυτή την ασιατική χώρα.  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επίσης, δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με τη Ρωσία, αλλά δεν έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε μέτρα, τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ουάσινγκτον έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι υπάρχει από τα ΗΑΕ μια «ανεπαρκής συμμόρφωση προς τις κυρώσεις».ΗΠΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.