Quantcast
Ιρλανδία: Αντιστροφή της λιτότητας με μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών - enikonomia.gr
share

Ιρλανδία: Αντιστροφή της λιτότητας με μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών

δημοσιεύτηκε:

Η Ιρλανδία προχωρά με ταχύ βήμα στην εποχή μετά τη λιτότητα των μνημονίων, καταρτίζοντας ένα πενταετές πρόγραμμα που προβλέπει ορισμένες φορολογικές περικοπές και αυξήσεις στις δαπάνες που πιθανόν να περιλαμβάνουν μεγαλύτερες αποδοχές για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Τον Οκτώβριο, η ιρλανδική κυβέρνηση διακήρυξε το τέλος της 7ετούς λιτότητας, ανακοινώνοντας μικρές περικοπές των φόρων εισοδήματος και κάποιες αυξήσεις στις δαπάνες του προυπολογισμού του 2015.

Στην εαρινή διακήρυξή του ενώπιον της ιρλανδικής Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν υποσχέθηκε περισσότερα τέτοια μέτρα στα επόμενα χρόνια.

«Θα είμαστε σε κατάσταση να εφαρμόσουμε και άλλον επεκτατικό προυπολογισμό φέτος και κάθε έτος έως το 2020», δήλωσε.
Ο κ. Νούναν είπε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,3% του ΑΕΠ, αντί της πρόβλεψης για μείωση στο 2,7% του ΑΕΠ.

Υποσχέθηκε να εξαλείψει το έλλειμμα έως το τέλος της δεκαετίας, αλλά ότι η κυβέρνηση θα βασισθεί για να το επιτύχει τον στόχο αυτό στην οικονομική ανάπτυξη παρά στη δημοσιονομική λιτότητα.

Η Ιρλανδία ολοκλήρωσε το τριετές μνημόνιό της με την ΕΕ και το ΔΝΤ στο τέλος του 2013, και η οικονομία της ήταν πέρυσι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη, ενώ η ανεργία της μειώνεται σταθερά.

Ο Νούναν εκτίμησε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4% φέτος και με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό 3,25% κατά το υπόλοιπο της δεκαετίας.

 

Πηγή: Wall Street Journal

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.