Quantcast
Ισπανία: Απολύει περισσότερους από 3.400 εργαζομένους η Telefónica - enikonomia.gr
share

Ισπανία: Απολύει περισσότερους από 3.400 εργαζομένους η Telefónica

δημοσιεύτηκε:

Σε απολύσεις άνω των 3.400 εργαζομένων στην Ισπανία προχωρά η Telefónica στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για τη μείωση του λειτουργικού της κόστους. Αυτό προβλέπει η συμφωνία που έκλεισε η  διεύθυνση της Telefónica με τα Συνδικάτα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της εταιρεία. Επίσης η εταιρεία διευκρίνισε πως, οι μειώσεις του προσωπικού θα γίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα αφορούν κατά κύριο λόγο σε εργαζόμενους  ηλικίας 56 ετών και άνω που απασχολούνται στην επιχείρηση τουλάχιστον για 15 χρόνια.

Το σχέδιο των απολύσεων

Το άλλοτε κρατικό μονοπώλιο υπολογίζει πως το σχέδιο απολύσεων θα της κοστίσει σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ προ φόρων και πως θα εισφέρει  από το 2025 ετήσια εξοικονόμηση κόστους κατά μέσο όρο ύψους  285 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας απασχολεί σήμερα περίπου 16.500 εργαζομένους στη χώρα της, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα το προσωπικό της ξεπερνά τα 100.000 άτομα.

Είναι παρούσα σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Επιπλέον η Telefónica ανακοίνωσε τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με τα συνδικάτα, με διάρκεια ως το 2026. Αυτή ενδέχεται να παραταθεί για 1 επιπλέον έτος, στο πλαίσιο της «ψηφιακής μεταμόρφωσής» της, ώστε να γίνει «πιο ευέλικτη και προετοιμασμένη για μελλοντικές προκλήσεις» στο ιδιαίτερα «ανταγωνιστικό» περιβάλλον σε «βαθιά αναδιάταξη».

Και άλλες  όμως ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα των τηλεπικοινωνιών (ΒΤ, Vodafone) έχουν αναγγείλει την κατάργηση θέσεων εργασίας για  το 2024  διότι αντιμετωπίζουν όλο και πιο σκληρό ανταγωνισμό στην αγορά με ολοένα χαμηλότερες τιμές και προσπαθούν να προσαρμοστούν καθώς αναφύονται νέες τεχνολογίες όπως αυτές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η  Telefónica έχει υψηλά χρέη, εν μέρει λόγω του κόστους της κατασκευής εθνικού δικτύου οπτικών ινών και της δημιουργίας δικτύου υψηλής ταχύτητας πέμπτης γενιάς (5G) για φορητές συσκευές.

Το ίδιο συμβαίνει και με  άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.