Quantcast
Ισπανία: Γιατί βάζουν τα σούπερ μάρκετ αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο - enikonomia.gr
share

Ισπανία: Γιατί βάζουν τα σούπερ μάρκετ αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο

δημοσιεύτηκε:

Πολλά σούπερ μάρκετ της Ισπανίας βάζουν αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο διότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή του αλλά και οι κλοπές. Σημειώνεται δε πως σε ορισμένα σούπερ μάρκετ κοστίζει το 1 λίτρο εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδού έως και 14,5 ευρώ.

«Βλέπουμε μεγάλη αύξηση των κλοπών στο ελαιόλαδο,  δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ  Tu Super, Ρουμπέν Ναβάρο, το οποίο διαθέτει 30 καταστήματα στην περιοχή της Ανδαλουσίας. Η τιμή του ελαιόλαδου που πλέον ανέρχεται επισήμως στα 8 ευρώ το λίτρο, έχει αυξηθεί κατά 150% τα τελευταία 2 χρόνια στην Ισπανία, καθώς η ξηρασία στον νότο επηρέασε σημαντικά τη σοδειά. Συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος κλέβουν ελαιόλαδο για να το πουλήσουν,  όπως εξήγησε ο Ναβάρο.

Οι ενέργειες

Η  Tu Super δένει από τον Σεπτέμβριο τα μπουκάλια 5 λίτρων ελαιόλαδου  με αλυσίδες  και τα κλειδώνει στα ράφια προκειμένου να αποτρέψει τις κλοπές. «Είναι ένα παράλογο, ακραίο μέτρο, αλλά έχει δουλέψει», εξήγησε ο Ναβάρο. Σε παρόμοιες ενέργειες έχουν προβεί και και κάποια άλλα σούπερ μάρκετ όπως τα  Carrefour και Auchan στη Μαδρίτη. Αυτά έχουν τοποθετήσει αντικλεπτικά στα μπουκάλια ελαιόλαδου  1 λίτρου, έτσι ώστε εάν κάποιος το αγοράσει θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια υπαλλήλου.

Η STC, μια ισπανική εταιρεία που προσφέρει λύσεις για την αντιμετώπιση των κλοπών στα καταστήματα, είδε το καλοκαίρι να αυξάνονται κατά 12 φορές οι παραγγελίες (από τα σούπερ μάρκετ) μηχανημάτων για την προστασία των μπουκαλιών με ελαιόλαδο, δήλωσε το στέλεχός της Σαλβαδόρ Κανόνες. Η αστυνομία της Ισπανίας κάνει επίσης λόγο για κλοπές από ελαιοτριβεία, ενώ τον Οκτώβριο συνέλαβε 2 ανθρώπους στο πλαίσιο έρευνας για την κλοπή 56 τόνων εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Συνήθως οι οικογένειες στην Ισπανία αγόραζαν μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου για το μαγείρεμα. Αν και οι Ισπανοί είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ελαιόλαδου παγκοσμίως, έχουν αναγκαστεί να μειώσουν πολύ τις αγορές τους: Τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου μειώθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την NielsenIQ.

Ωστόσο οι κλοπές από τα καταστήματα δεν περιορίζονται στο ελαιόλαδο, με τα σούπερ μάρκετ  να παρατηρούν γενικότερη αύξηση του φαινομένου. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχανιών της Ισπανίας (CEOE) επεσήμανε ότι το 2022 καταγράφηκε αύξηση 30% των κλοπών σε καταστήματα λιανικής, ενώ μέχρι στιγμής, το 2023, οι κλοπές έχουν αυξηθεί κατά 12% επιπλέον.

Στην Ισπανία οι κλοπές αντικειμένων αξίας μικρότερης των 400 ευρώ δεν τιμωρούνται, εκτός κι αν το πρόσωπο που τις διέπραξε έχει υποτροπιάσει

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.