Quantcast
Ισπανία: Μείωσε την κατανάλωση ρεύματος 3,7% μετά τα έκτακτα μέτρα, παρά την ζέστη - enikonomia.gr
share

Ισπανία: Μείωσε την κατανάλωση ρεύματος 3,7% μετά τα έκτακτα μέτρα, παρά την ζέστη

δημοσιεύτηκε:

Η  κατανάλωση ρεύματος στην Ισπανία μειώθηκε κατά 3,7%, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, την εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση ενέκρινε τη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, ανέφερε σήμερα η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Τερέσα Ριμπέρα. 

Πάνω από τη μισή εξοικονόμηση ενέργειας που υποσχέθηκε η Ισπανία, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής προσπάθειας για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, μπορεί να προέλθει από τον αυστηρό έλεγχο της θερμοκρασίας και το σβήσιμο των φώτων στα δημόσια κτίρια και στις βιτρίνες, πρόσθεσε η υπουργός. «Θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε από κοινού στον ενεργειακό εκβιασμό του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», συνέχισε.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τις ροές φυσικού αερίου ως πολιτικό εργαλείο, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη γειτονική Ουκρανία. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του προηγούμενου έτους και λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες, όπως τη θερμοκρασία και τις εργασιακές συνθήκες εκείνης της περιόδου, η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 6%, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% και να συγκεντρώσουν αποθέματα, προετοιμαζόμενες για μια ενδεχόμενη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία. Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία παρείχε το 40% των καυσίμων που προμηθευόταν η ΕΕ. Καθώς έχει περιορισμένες δυνατότητες να εξάγει το τυχόν πλεόνασμα φυσικού αερίου στις γειτονικές της χώρες, η Ισπανία συμφώνησε σε μείωση 7%.

Η Ριμπέρα είπε επίσης ότι ο μηχανισμός που έθεσαν σε λειτουργία τον Ιούνιο η Ισπανία και η Πορτογαλία και αφορά την προσωρινή επιδότηση του κόστους παραγωγής των μονάδων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα έχει φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και μείωσε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Χάρη στον μηχανισμό αυτόν, οι καταναλωτές οι λογαριασμοί των οποίων συνδέονται με την τιμή χονδρικής ή εκείνοι που ανανέωσαν πρόσφατα τα συμβόλαιά τους στην ελεύθερη αγορά, εξοικονόμησαν 1,38 δισεκ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες.

(Πηγή: ΑΠΕ)

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.