Quantcast
Ιταλία: Ελπίδες διάσωσης για την Monte dei Paschi - enikonomia.gr
share

Ιταλία: Ελπίδες διάσωσης για την Monte dei Paschi

δημοσιεύτηκε:

Η Monte dei Paschi, η ιταλική τράπεζα που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, είδε τη μετοχή της να εκτινάσσεται σήμερα έως και 9%, εν μέσω ελπίδων ότι θα διασωθεί από τον ιδιωτικό τομέα την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής άσκησης αντοχής σήμερα το βράδυ στις 11 (ώρα Ελλάδας).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδα Financial Times, οι επενδυτές αντέδρασαν στην είδηση ότι ο Ιταλός επιχειρηματίας Κοράντο Πασέρα και η ελβετική τράπεζα UBS θα παρουσιάσουν σήμερα ένα εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi στο Διοικητικό Συμβούλιό της.

Το σχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου δεν είναι γνωστό, έρχεται καθώς η Ιταλία κάνει αγώνα δρόμου για να αποφύγει την κρατικοποίηση της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου, η οποία έχει διασωθεί ήδη δύο φορές και έχει αντλήσει κεφάλαια 8 δις ευρώ την τελευταία διετία. Η διάσωση της τράπεζας από τον ιδιωτικό τομέα θα βοηθούσε, επίσης, τη Ρώμη να αποφύγει την εφαρμογή των αυστηρών νέων κανόνων της ΕΕ για το bail – in, που θα ανάγκαζαν τους ομολογιούχους χαμηλής διαβάθμισης της τράπεζας να υποστούν ζημιές, αυξάνοντας την πιθανότητας μετάδοσης της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Οι μετοχές των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών κινήθηκαν, επίσης, ανοδικά σήμερα. Η μετοχή της UniCredit, που είναι η μεγαλύτερη και συστημικά πιο σημαντική τράπεζα, σημείωνε κέρδη 4% και η μετοχή της Intesa San Paolo αυξανόταν 2,5%, ενώ ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης σημείωνε άνοδο 2,7%.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Financial Times, η Monte dei Paschi ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι «είχε λάβει δύο επιστολές, μία από τον κ. Πασέρα και μία από την UBS, που περιείχαν προτάσεις σχετικά με την τράπεζα». Η τράπεζα πρόσθεσε ότι «ανέλυσε αμέσως το περιεχόμενο των επιστολών και έχει ζητήσει ήδη διευκρινήσεις, πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες, που θεωρεί αναγκαίες για να αξιολογήσει πλήρως του όρους και τις προϋποθέσεις των προτάσεων. Με την ολοκλήρωση της δράσης αυτής, η τράπεζα θα ενημερώσει αμέσως την αγορά».

Η Monte dei Paschi, που έχει την έδρα της στη Σιένα, έκανε αγώνα δρόμου για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες ενός πακέτου διάσωσής της από τον ιδιωτικό τομέα, το οποίο περιλαμβάνει την πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 10 δις ευρώ και την άντληση κεφαλαίων 5 δις ευρώ, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της άσκησης αντοχής (stress test). Ορισμένοι τραπεζίτες, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι επιφυλακτικοί αναφορικά με τις προοπτικές επιτυχίας του στόχου άντλησης των 5 δις ευρώ, τον οποίο έχουν επιφορτισθεί οι επικεφαλής σύμβουλοι της Μonte dei Paschi (JPMorgan και Mediobanca), καθώς η τράπεζα έχει ήδη “κάψει” (τους επενδυτές) με τα 8 δις ευρώ που άντλησε την περασμένη διετία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.