Quantcast
"Καμπανάκι" από την Τζάνετ Γέλεν: Πρέπει να αποφευχθεί το σενάριο στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

“Καμπανάκι” από την Τζάνετ Γέλεν: Πρέπει να αποφευχθεί το σενάριο στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Να αυξήσει το Κογκρέσο το όριο δανεισμού του Ομοσπονδιακού Κράτους προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ που θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση αλλά και θα κινδυνεύσει να υπονομεύσει την ηγετική θέση της χώρας στην παγκόσμια οικονομία  ζήτησε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Η Γέλεν έκανε αυτή τη δήλωση λίγο πριν παραχωρήσει τη συνέντευξη Τύπου και συναντηθεί με τους ομολόγους της Ομάδας των 7 (G7) , της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας στην Ιαπωνία.

«Μια στάση πληρωμών θα απειλούσε τη κερδοφορία μας για την οποία εργαστήκαμε τόσο σκληρά τα τελευταία λίγα χρόνια  για την ανάκαμψή μας μετά την πανδημία. Και θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση η οποία θα μας πάει ακόμη πιο πίσω», τόνισε.

Η ηγετική θέση των ΗΠΑ

«Επίσης κινδυνεύει να υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι, εάν  το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αναλάβει δράση προτού τελειώσουν τα χρήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης– κάτι που ενδέχεται να συμβεί από την 1η Ιουνίου – τότε  η αμερικανική οικονομία θα  βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση.

Η Γέλεν υπογράμμισε ότι τα πολιτικά παιχνίδια των Ρεπουμπλικάνων με το θέμα ισοδυναμούν  είναι «με μια κρίση την οποία δημιουργήσαμε μόνοι μας» και ότι απλώς και μόνο η απειλή της στάσης πληρωμών ενδέχεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου του αμερικανικού κράτους, όπως συνέβη  κατά τη διάρκεια της διαμάχης του 2011 για το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Παράλληλα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια των υποθηκών, των πιστωτικών καρτών και των δανείων αυτοκινήτων, σημείωσε η Γέλεν.

Ο Μπάιντεν επιμένει ότι το Κογκρέσο έχει συνταγματικό καθήκον να αυξήσει το όριο δανεισμού, που ήδη ανέρχεται στα 31,4 τρισ. δολάρια ( ή 28,6 τρισ. ευρώ), χωρίς όρους. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνδέουν την αύξηση αυτή με μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε χθες Τετάρτη τους Ρεπουμπλικάνους να προκαλέσουν στάση πληρωμών, αν δεν  γίνουν σημαντικές  περικοπές στις δημόσιες  δαπάνες  από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.