Τις επιδοτήσεις που δίνει η Κίνα στο βιομηχανικό τομέα της που παράγει χάλυβα, αυτές «στρεβλώνουν» την παγκόσμια αγορά και φρενάρουν τις επενδύσεις για την απαλλαγή της χαλυβουργίας από τον άνθρακα, όπως προειδοποίησε σήμερα μέσω της έκθεσης του ο ΟΟΣΑ.
Η παγκόσμια αγορά χάλυβα «στρεβλώνεται από τις μη αγοραίες δυνάμεις, καθώς οι παραγωγοί που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σε ισότιμη βάση τον ανταγωνισμό», σημειώνεται στην έκθεση του Οργανισμού.
Οι επιδοτήσεις
Οι επιδοτήσεις της χαλυβουργίας στην Κίνα (σε ποσοστό επί των εισπράξεων των επιχειρήσεων) είναι « κατά 5 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο αυτών των άλλων οικονομιών», σύμφωνα με την έκθεση, την στιγμή που οι εξαγωγές χάλυβα της Κίνας «έχουν υπερδιπλασιασθεί από το 2020».
Αυτές έφθασαν το επίπεδο ρεκόρ των 118 εκατομμυρίων τόνων (Mt) το 2024, ενώ οι κινεζικές εισαγωγές χάλυβα μειώθηκαν κατά σχεδόν 80%, στους 8,7 Mt.
Οι αλλαγές αυτές αναφορικά με την Κίνα, πρώτη παραγωγό χάλυβα παγκοσμίως, «αποτελούν μεγάλη πρόκληση» για τις άλλες χώρες, επειδή οι δικές τους εξαγωγές «έχουν μειωθεί» ενώ οι εισαγωγές τους «αυξάνονται κάθετα», παρατηρεί ο ΟΟΣΑ .
Μάλιστα οι εισαγωγές χάλυβα έχουν αυξηθεί από το 2020:
- κατά σχεδόν 13% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο,
- κατά 18% στην Ιαπωνία και την Κορέα,
- κατά 40% στη Βόρεια Αμερική,
- κατά 52% στην Τουρκία,
- κατά 60% στη Νότια Αμερική και έως 77% στην Ωκεανία.