Quantcast
"Καμπανάκι" από τον ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία - enikonomia.gr
share

“Καμπανάκι” από τον ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά την επόμενη διετία προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)με την εξαμηνιαία έκθεση του για τις προοπτικές των κρατών – μελών του (OECD Economic Outlook).

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% τόσο το 2019 όσο και το 2020 από 3,7% το 2018. Για την Ευρωζώνη προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 1,8% το 2019 και 1,6% το 2020 από 1,9% φέτος και 2,5% το 2017.

Για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,1% και 1,9% από 2,4% και 2,5%, αντίστοιχα.

«Βραχυπρόθεσμα, η στήριξη από τις πολιτικές και η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης συνεχίζουν να στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, οι μακροοικονομικές πολιτικές προβλέπεται να γίνουν λιγότερο διευκολυντικές με την πάροδο του χρόνου και οι μετωπικοί άνεμοι από τις εμπορικές εντάσεις, τις πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αναμένεται να συνεχισθούν», σημειώνει η έκθεση.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ασθενέστερα, αν υλοποιηθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας: «Περαιτέρω κινήσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα για την αύξηση των εμποδίων στο διμερές εμπόριο τους θα έπληττε την παραγωγή στις δύο αυτές οικονομίες με αρνητικά αποτελέσματα για την παγκόσμια ανάπτυξη και το εμπόριο. Μία αποδιάρθρωση των αγορών πετρελαίου από την πλευρά της προσφοράς θα ασκούσε αυξητική πίεση στον πληθωρισμό, τουλάχιστον προσωρινά, σε όλο τον κόσμο και θα επιβράδυνε την ανάπτυξη. Οι πιέσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στις οικονομίες αναδυόμενων οικονομιών θα μπορούσαν να ενταθούν, ιδιαίτερα αν μία απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού στις αναπτυγμένες οικονομίες οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και μία νέα φάση επανακαθορισμού των τιμών στοιχείων ενεργητικού. Μία δεκαετία μετά την κρίση, αδυναμίες εξακολουθούν επίσης να υπάρχουν σε πολλές οικονομίες από τις αυξημένες τιμές στοιχείων ενεργητικού και τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους».

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, μία ταχεία λύση των εμπορικών εντάσεων ή ισχυρότερη φιλοδοξία για διαρθρωτικές πολιτικές στον κόσμο θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη και να περιορίσουν το βάρος στις επενδύσεις από την υψηλή αβεβαιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.