Quantcast
"Καμπανάκι" της Κεντρικής Τράπεζας Ιρλανδίας: Μεγάλο το κόστος ενός no deal Brexit - enikonomia.gr
share

“Καμπανάκι” της Κεντρικής Τράπεζας Ιρλανδίας: Μεγάλο το κόστος ενός no deal Brexit

δημοσιεύτηκε:

Τον “κώδωνα του κινδύνου” για το Brexit κρούει η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας επισημαίνοντας πως ένα no-deal Brexit θα στοίχιζε στη χώρα 73.000 θέσεις εργασίας.
Όπως αναφέρει η τράπεζα στο δελτίο της, οι αναλυτές της κάνουν προβλέψεις για την πορεία της ιρλανδικής οικονομίας βάσει των δύο εναλλακτικών σεναρίων ως προς την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σε περίπτωση μη συντεταγμένου Brexit χωρίς συμφωνία, οι σημαντικότεροι δίαυλοι μέσω των οποίων θα τρωθεί η οικονομία θα είναι τα σοκ στη συναλλαγματική ισοτιμία, στο εμπόριο, στην κατανάλωση και στις επενδύσεις, που θα οδηγήσουν σε σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών», επισημαίνεται.

Εάν η Βρετανία και η ΕΕ μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τότε προβλέπεται ότι το ιρλανδικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5% το 2019, 4,3% το 2020 και 3,9% το 2021. Ωστόσο, στην περίπτωση του λεγόμενου no-deal Brexit, η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας εκτιμά πως η ανάπτυξη θα περιοριστεί σε 4,7% το 2019, 0,8% το 2020 και 1,9% το 2021.

Κατά τους αναλυτές της τράπεζας, θα χαθούν 73.000 θέσεις εργασίας έως τα τέλη του 2021 σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Βάσει αυτού του σεναρίου, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 5,8% το 2020 και στο 6,9% το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι, πως την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσαν από κοινού πως είναι διακριτός ένας «δρόμος προς μια πιθανή συμφωνία» όσον αφορά το Brexit. Οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων είπαν την Πέμπτη πως είχαν «λεπτομερείς και εποικοδομητικές» συνομιλίες .

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο κ.Βαράντκαρ είπε «απόλυτα πεπεισμένος» ότι τόσο το Δουβλίνο, όσο και το Λονδίνο θέλουν να εξευρεθεί συμφωνία και πρόσθεσε πως είναι ακόμη εφικτό να κλειστεί τέτοια ως τις 31 Οκτωβρίου, την ημερομηνία που είναι προγραμματισμένο να γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.