Quantcast
Κατά της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ο Βάιντμαν της Bundesbank - enikonomia.gr
share

Κατά της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ο Βάιντμαν της Bundesbank

δημοσιεύτηκε:

Κατά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τάχθηκε για ακόμα μία φορά ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη FAZ, και η οποία θα δημοσιευτεί αύριο, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα προσομοιάζει με εκτύπωση χρήματος, ενώ αναφέρθηκε και στους κινδύνους που εγκυμονεί η αθρόα αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι όσο πιο μεγάλο είναι το ύψος της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, τόσο ενισχύονται οι συνέπειες στις δευτερογενείς αγορές, ενώ προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες μετατρέπονται σε εγγυητές των κρατικών ομολόγων.

Ως αποτέλεσμα υπάρχει άμεση αλληλεξάρτηση της νομισματικής πολιτικής και τη δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών, ενώ ενισχύεται η πίεση στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να κρατούν επ’ αόριστον τα επιτόκια χαμηλά και να αγοράζουν ομόλογα.

Αυτό καθίσταται ιδιαιτέρως προβληματικό στο πλαίσιο μιας ένωσης όπως η Ευρωζώνη, ισχυρίστηκε ο Βάιντμαν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.