Quantcast
Καταστροφολογία πάλι από το Reuters: Ξεμένει σύντομα από ρευστότητα η Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Καταστροφολογία πάλι από το Reuters: Ξεμένει σύντομα από ρευστότητα η Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Άπιαστο όνειρο τείνει να καταστεί για την Ελλάδα, η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για συνέχιση της χρηματοδότησης στη χώρα.

Όπως επισημαίνει σε νέο καταστροφολογικό δημοσίευμά του το Reuters, όσο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, τόσο πιο… βαθιά στην καταιγίδα θα οδηγείται η Ελλάδα.

Ο κίνδυνος να εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας εντός των ερχόμενων εβδομάδων είναι ορατός, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και της επιβολής περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες (capital controls).

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα εκφράζουν αισιοδοξία πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χορηγεί ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση ωστόσο πως θα υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Eurogroup).

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μοιάζει να περπατά πάνω σε τεντωμένο σκοινί, αντιμετωπίζοντας ένα πολύ σοβαρό δίλημμα: Τι πρέπει να κάνει; Να μην καταβάλλει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ (ύψους 750 εκατ. ευρώ) ή να μην καταβάλλει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα;

Τυχόν αποφυγή καταβολής δόσης προς τους δανειστές της Ελλάδας – και δη προς το ΔΝΤ – θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των ξένων στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη δημοσιονομική κατάστασης της χώρας.

“Υπάρχει η αίσθηση ότι (η Ελλάδα) θα χρεοκοπήσει…”, αποκαλύπτει κορυφαία ευρωπαϊκή πηγή, περιγράφοντας τους φόβους που κατακλύζουν τους διαδρόμους των Βρυξελλών.

“Δεν ξέρουμε εάν (η Ελλάδα) θα συνεχίσει να βρίσκεται στο ευρώ ή όχι”, προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.

“Το μέλλον της Ελλάδας προμηνύεται ζοφερό”, προειδοποιεί το Reuters…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.