Quantcast
Κίνα: Η κεντρική τράπεζα συνιστά μία συνετή μείωση του χρέους - enikonomia.gr
share

Κίνα: Η κεντρική τράπεζα συνιστά μία συνετή μείωση του χρέους

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα πρέπει να διαχειρισθεί συνετά τη διαδικασία απομόχλευσης (σ.σ.: μείωσης του χρέους) για να αποφύγει μία κρίση ρευστότητας ή φούσκες των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας (PBOC).

«Αν και η υψηλή μόχλευση μπορεί να οδηγήσει σε συστημικούς χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, δεν υπάρχουν στατιστικά σταθερά όρια, πέρα από τα οποία εκδηλώνεται κρίση», σημειώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της PBOC. To πρόβλημα είναι στην αποτελεσματικότητα της μόχλευσης και όχι στον ίδιο τον συντελεστή μόχλευσης, αναφέρει η μελέτη, προσθέτοντας ότι ο σωστός τρόπος είναι να αφεθεί η αγορά να αποφασίσει ποιοι τομείς πρέπει να έχουν υψηλότερους συντελεστές.

Χρησιμοποιώντας τον ρόλο της αγοράς, η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει τη συνετή και ουδέτερη νομισματική πολιτική της για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον συγκρατημένης ρευστότητας, να περιορίσει την απευθείας κατανομή των πόρων και μεταρρυθμίσει την εποπτεία της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Η απομόχλευση είναι ένα από τα κύρια μελήματα της Κίνας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την πλευρά της προσφοράς στην οικονομία. Στη μελέτη σημειώνεται ότι, αν και αυτή έχει συνταχθεί από στελέχη της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, οι απόψεις της δεν αντανακλούν την επίσημη άποψη της PBOC.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.