Quantcast
Κίνα: Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας θα συνεχισθεί - enikonomia.gr
share

Κίνα: Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας θα συνεχισθεί

δημοσιεύτηκε:

Η παγκοσμιοποίηση θα συνεχισθεί, παρά τη μείωση του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς οι επιχειρήσεις επιταχύνουν τις διασυνοριακές επενδύσεις τους για να διευρύνουν το βεληνεκές τους, δήλωσαν ερευνητές που μετείχαν σε συνέδριο για το θέμα αυτό.

Καθώς η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας συνεχίζει να συνδέει τον κόσμο και μία ανερχόμενη μεσαία τάξη ζητά καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες, η παγκοσμιοποίηση δεν θα σταματήσει και το εμπόριο θα αναζωογονηθεί, δήλωσε ο Λονγκ Γιονγκτού, πρόεδρος του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση (Center for China and Globalization, CCG).

Ο Λονγκ, που διετέλεσε επικεφαλής διαπραγματευτής για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), σημείωσε ότι ουσιαστικά η παγκοσμιοποίηση δημιουργείται από τις εταιρείες που επενδύουν στο εξωτερικό και από την ανάπτυξη των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Οι παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν 38% το 2015, μέσω διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development).

Η Κίνα ήταν ισχυρός επενδυτής στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Οι άμεσες επενδύσεις της στο πρώτο 8μηνο του έτους ανήλθαν σε 118 δις δολάρια, σε περίπου 6.000 εταιρείες σε 160 χώρες και περιφέρειες, σημειώνοντας αύξηση 53,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πριν από είκοσι χρόνια, οι ξένες επενδύσεις που έγιναν στην Κίνα ωφέλησαν τις πολυεθνικές εταιρείες και την κινεζική οικονομία και είναι τώρα η ώρα για τις αναπτυσσόμενες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στο εξωτερικό και να κινήσουν την παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα αξία, δήλωσε ο Λου Τζινγιόνγκ, καθηγητής πανεπιστημίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.