Quantcast
Κίνα: Θέλει μεγαλύτερη συνεργασία με το Τουρκμενιστάν για το φυσικό αέριο - Τι συζητείται - enikonomia.gr
share

Κίνα: Θέλει μεγαλύτερη συνεργασία με το Τουρκμενιστάν για το φυσικό αέριο – Τι συζητείται

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία με το Τουρκμενιστάν στον τομέα της ενέργειας επεσήμανε ο Πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το Τουρκμενιστάν είναι μια χώρα που έχει 6 εκατ. κατοίκους στην Κεντρική Ασία και είναι ο μεγαλύτερος μοναδικός προμηθευτής φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Κίνα.

«Η συνεργασία στο φυσικό αέριο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης Κίνας – Τουρκμενιστάν» είπε ο Σι στον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στο Πεκίνο.

Πάντως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κίνας δεν δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες  για τη μελλοντική ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται δε πως οι δύο ηγέτες είχαν συζητήσει και το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, όταν συναντήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που έγινε στο Ουζμπεκιστάν.

Η Κίνα αγοράζει περισσότερο τουρκμενικό αέριο. Αξιοσημείωτο είναι δε πως η αξία των εισαγωγών τουρκμενικού αερίου στην Κίνα έφθασε στα 9,3 δισ. δολάρια το 11μηνο του 2022 από 6,79 δισ. δολάρια που ήταν ολόκληρο το 2021, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Τουρκμενικό αέριο διοχετεύεται μέχρι την ανατολική ακτή της Κίνας μέσω τριών γραμμών που εκτείνονται σε 1.833 χιλιόμετρα και διέρχονται μέσω του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν.

Οι δύο χώρες προχωρούν το σχέδιο ενός τέταρτου αγωγού -της γραμμής D μήκους 1.000 χλμ. που συνδέει και  το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν- ο οποίος θα αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα παροχής από την Κεντρική Ασία στα 85 δισ. κυβικά μέτρα  ετησίως από 55 κυβικά μέτρα που είναι σήμερα, όπως αναφέρουν τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Στη σημερινή συνάντηση οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις στο επίπεδο μιας “συνολικής στρατηγικής σύμπραξης”.

Αυτό  θα τοποθετούσε το Τουρκμενιστάν στην ίδια διπλωματική κατηγορία με άλλες 30 χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία και η Βενεζουέλα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.