Quantcast
Κινεζικές προκλήσεις εντός του 2017 «βλέπει» η πρόεδρος της Ταϊβάν - enikonomia.gr
share

Κινεζικές προκλήσεις εντός του 2017 «βλέπει» η πρόεδρος της Ταϊβάν

δημοσιεύτηκε:

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της θα αντιμετωπίσει με «ψυχραιμία» τα ζητήματα τα οποία αφορούν την Κίνα, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν αβεβαιότητες οι οποίες την επόμενη χρονιά θα θέσουν σε δοκιμασία τη νήσο και την εθνική της ασφάλεια, δεσμευόμενη παράλληλα να διατηρήσει την ειρήνη.

Η κυβέρνηση της Κίνας αντιμετωπίζει με βαθιά δυσπιστία την Τσάι, η οποία θεωρεί πως επιδιώκει να προωθήσει την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της νήσου, που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε την οργή της Κίνας όταν ανακοίνωσε πως είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με την Τσάι, αψηφώντας μια διπλωματική πρακτική δεκαετιών. Η εξέλιξη εγείρει πολλές αμφιβολίες για το εάν η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει ή όχι να τηρεί τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην πολιτική της «ενιαίας Κίνας».

Η Τσάι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου για το τέλος της χρονιάς, είπε πως υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες με την Κίνα και θέματα συζήτησης.

Η δέσμευση της Ταϊβάν να υπερασπιστεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή δεν έχει αλλάξει, ούτε η καλή της θέληση έναντι της Κίνας, πρόσθεσε η ίδια, αλλά διεμήνυσε πως δεν θα ανεχθεί πιέσεις.

Η διμερής σχέση είναι «ασφαλώς μια πρόκληση», αλλά «παρακαλώ μη λησμονείτε ότι η Ταϊβάν είναι ένα κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος», είπε η Τσάι.

Η σχέση ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν επιδεινώθηκε αφότου η Τσάι, επικεφαλής του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, το οποίο τάσσεται υπέρ της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της νήσου, εξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση της Κίνας δεν αποκλείει ποτέ το ενδεχόμενο να κάνει χρήση βίας για να επαναφέρει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της. Η νήσος είναι ντε φάκτο ανεξάρτητη αφότου οι Εθνικιστές, που ηττήθηκαν από τις δυνάμεις του Μάο Τσετούνγκ στον εμφύλιο, κατέφυγαν εκεί το 1949.

Μια ομάδα πολεμικών πλοίων που συνόδευε το μοναδικό κινεζικό αεροπλανοφόρο διεξήγαγε γυμνάσια αυτόν τον μήνα σε ύδατα κοντά στην Ταϊβάν. Γυμνάσια διεξήγαγε επίσης και η κινεζική Πολεμική Αεροπορία, θορυβώντας τόσο την Ταϊπέι όσο και την Ιαπωνία, παρότι το Πεκίνο διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ασκήσεις ρουτίνας.

Το δράμα αναμένεται να συνεχιστεί με τη διέλευση της Τσάι από τις ΗΠΑ, τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού της στη Λατινική Αμερική. Η Κίνα κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην της επιτρέψει τη διέλευση. Η Τσάι ανέφερε πως η διέλευσή της από το έδαφος των ΗΠΑ θα γίνει ανεπίσημα και ότι η σεναριολογία γύρω από αυτήν είναι «υπερβολική».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.