Quantcast
Κομισιόν: Θα εξετάσει το ρωσικό σχέδιο για την παροχή αερίου μέσω Τουρκίας - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Θα εξετάσει το ρωσικό σχέδιο για την παροχή αερίου μέσω Τουρκίας

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναλύσει το σχέδιο της ρωσικής εταιρείας Gazprom να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννα Κάισα Ιτκόνεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει τη θέση της αφού προηγουμένως οι αρμόδιες υπηρεσίες της αναλύσουν κατά πόσον το σχέδιο της Gazprom είναι οικονομικά βιώσιμο.

Παράλληλα, είπε, θα εξεταστούν οι ρυθμιστικές και νομικές δυνατότητες, αλλά και οι συνέπειες της απόφασης της Gazprom.

Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η ομάδα υψηλού επιπέδου που συστάθηκε το Δεκέμβριο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Σόφια το συντομότερο δυνατό. Όπως είπε, η ομάδα αυτή εξετάζει τις προτάσεις και τις ιδέες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σχετικά με την ολοκλήρωση της περιοχής. «Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει μια ενεργειακή ένωση που στοχεύει σε μια προσιτή, ασφαλή, ανανεώσιμη και βιώσιμη ενέργεια για όλους. Είναι μία από τις βασικές προτεραιότητές μας και παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτή.», υπογράμμισε η Ιτκόνεν.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για θέματα ενεργειακής ένωσης Μάρος Σέφτσοβιτς στη Μόσχα, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom Αλεξέι Μίλερ ανακοίνωσε ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και όχι μέσω Βουλγαρίας, όπως ευελπιστούσε η ευρωπαϊκή πλευρά.

Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της Gazprom επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι ο αγωγός South Stream είναι παρελθόν, τονίζοντας ότι «ο αγωγός φυσικού αερίου “Turkish Stream” είναι η μοναδική διαδρομή, μέσω της οποίας είναι δυνατή η μεταφορά των 63 δισεκ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου, που διακινούνται σήμερα μέσω της Ουκρανίας. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ενημερωθεί γι’ αυτό και τώρα η αποστολή τους είναι να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου από τα σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας».

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.