Quantcast
Κομισιόν: Ελλείμματα εκδημοκρατισμού στην Τουρκία - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Ελλείμματα εκδημοκρατισμού στην Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

Η έκθεση προόδου για το 2015 επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίμησε να αναβάλει τη δημοσιοποίηση, η οποία θα γίνει τελικά σήμερα από τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Στην έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει καθυστερήσεις στη διαδικασία εκδημοκρατισμού σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, καθώς και στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Πισωγύρισμα στα θεμελιώδη δικαιώματα

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα η Κομισιόν ασκεί σφοδρή κριτική. «Σημειώθηκαν σημαντικά πισωγυρίσματα στην ελευθερία έκφρασης γνώμης και στις ελεύθερες συναθροίσεις», γράφει η γερμανική εφημερίδα μεταφέροντας σχετικό σημείο από την έκθεση.

«Ενώ στο παρελθόν σημειώθηκαν κάποιες πρόοδοι και πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα μπορούσαν να συζητηθούν δημοσίως, οι νέες αστυνομικές διώξεις εναντίον συγγραφέων, δημοσιογράφων και χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι εξόχως ανησυχητική».

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ελευθερία του συναθροίζεσθαι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Τουρκία για «αυξανόμενη έλλειψη ανεκτικότητας απέναντι σε δημόσιες διαμαρτυρίες και περιοριστική ερμηνεία του δικαιώματος συνάθροισης». Κατά την Επιτροπή, ελλιπείς παραμένουν και οι προσπάθειες στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Στασιμότητα επικρατεί και στο κουρδικό. Στην έκθεση η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να συμφιλιωθεί με τους Κούρδους.

«Είναι επιβεβλημένη η αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας με του Κούρδους. Αποτελεί τον καλύτερο δρόμο επίλυσης μιας διένεξης που έχει κοστίσει τις ζωές σε τόσους ανθρώπους. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στον εκδημοκρατισμό και τη συμφιλίωση».

Ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων

Επαίνους στην Τουρκία, επιδαψιλεύει η έκθεση προόδου, στο θέμα των προσφύγων κάνοντας λόγο για αξιοπρόσεκτες προσπάθειες της Άγκυρας στην υποδοχή Σύρων προσφύγων και προόδους στην ενσωμάτωσή τους.

«Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα νομοθετικά κενά, τα οποία θα πρέπει να κλείσει η Τουρκία για να διευκολύνει τους Σύρους, που βρίσκονται υπό χρονικά περιορισμένη προστασία ώστε να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Άγκυρα, παρά τις προόδους να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και μιας πολιτικής υπηρεσίας προστασίας των συνόρων που δεν υπάρχουν.

Κόλαφος είναι η έκθεση σχετικά με τις ελλείψεις εκδημοκρατισμού κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών.

«Τα ΜΜΕ αντιμετώπισαν αυξανόμενες πιέσεις και κρούσματα εκφοβισμού, κάτι που οδήγησε σε αυτολογοκρισία, ενώ σημειώθηκαν πολλά κρούσματα επιθέσεων σε υποψηφίους και σε βοηθούς τους. Για τον Τούρκο Πρόεδρο αναφέρεται ότι συμπεριφέρθηκε σαν να ήθελε να ευνοήσει το κόμμα του και με τον τρόπο αυτό «παραβίασε το Σύνταγμα».

Αντίθετα, θετική αποτίμηση γίνεται στην οικονομική εξέλιξη της χώρας. «Η τουρκική οικονομία διαθέτει καλές προϋποθέσεις να ανταγωνιστεί τις παγκόσμιες πιέσεις εντός της ΕΕ».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.