Quantcast
Κομισιόν: Έρχονται νέοι κανόνες για τις συσκευασίες - Από τις κάψουλες Nespresso έως τις πλαστικές σακούλες - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Έρχονται νέοι κανόνες για τις συσκευασίες – Από τις κάψουλες Nespresso έως τις πλαστικές σακούλες

δημοσιεύτηκε:

Mετά τα πλαστικά καλαμάκια, τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο της Κομισιόν οι κάψουλες Nespresso αλλά και οι πλαστικές σακούλες.

Όπως μεταδίδει το www.bnnbloomberg.ca που επικαλείται σχετικό προσχέδιο εγγράφου της Κομισιόν το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία, η Ε.Ε. θα ανακοινώσει κανόνες συσκευασίας για τις κάψουλες Nespresso και τις πλαστικές σακούλες προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα και να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία.

Τα κράτη της Ε.Ε. αλλά και οι εταιρείες της Ένωσης θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δοχεία που χρησιμοποιούνται για καθημερινά προϊόντα μπορούν να ανακυκλώνονται με πιο εύκολο τρόπο  ή  ακόμη και να βιοδιασπώνται φυσικά.

Ο ρόλος της κυκλικής οικονομίας

Οι καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας στον κλάδο της συσκευασίας θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη να αποσυνδεθεί από τη χρήση των φυσικών πόρων, όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο του εγγράφου της Κομισιόν.

Τα τελευταία χρόνια οι συσκευασίες αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό απο το ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ .Αυτό είχε ως αποτέλεσματα να αυξηθούν με ραγδαίο ρυθμό οι εκπομπές CO2 αλλά και ο βαθμός υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, ενώ την ίδια στιγμή απουσιάζει η βιοποικιλότητα.

Πώς θα βοηθήσουν οι νέοι κανόνες της Κομισιόν

Εάν εφαρμοστούν οι παραπάνω κανόνες της Κομισιόν, τότε αυτό θα επηρεάσει και τομείς όπως την παραγωγή των τροφίμων και την παραγωγή των χημικών. Στην ΕΕ, περίπου το 40% του πλαστικού και το μισό χαρτί χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες και αυτό συχνά δυσχεραίνει τον σχεδιασμό που αφορά την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση. Τα νέα μέτρα της Κομισιόν αφορούν τα πάντα, από αυτοκόλλητα σε μήλα έως και πλαστικές τσάντες μιας χρήσης.

Οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν  γίνεται λιγότερες συσκευασίες, ενώ οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το 65% όλων των απορριμμάτων συσκευασίας θα ανακυκλώνονται μέχρι το τέλος του 2025. Η έγκριση για την εφαρμογή των κανόνων της Κομισιόν θα γίνει τη Τετάρτη.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.