Quantcast
Κομισιόν: Κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.

δημοσιεύτηκε:

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης  και της Ε.Ε. προχώρησε η Κομισιόν. Αναλυτικά, η Κομισιόν εκτιμά πως η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα ανέλθει σε 0,8% το 2023 από 1,1% που προβλεπόταν στις εαρινές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν το Μάιο και 1,3% το 2024 από 1,6% που ήταν οι εαρινές προβλέψεις. Για την ΕΕ προβλέπεται ανάπτυξη 0,8% το 2023 (από 1%) και 1,4% το 2024 (από 1,7%).

Για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα εξακολουθήσει να μειώνεται στον προβλεπόμενο ορίζοντα. Αναλυτικά:

  • Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι 5,6% το 2023 (έναντι 5,8%) και 2,9% το 2024 (έναντι 2,8%).
  • Στην ΕΕ, ο εναρμονισμένος  δείκτης  Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ)  αναμένεται να φτάσει  στο 6,5% το 2023 (έναντι 6,7% που ήταν την άνοιξη) και στο 3,2%  θα είναι το 2024 στην Ένωση  έναντι 3,1%.

Η Κομισιόν δίνει σήμερα στη δημοσιότητα οικονομικές προβλέψεις μόνο για τις 6 μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία). Μεταξύ των χωρών αυτών, τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη εκτιμάται πως θα καταγράψει η Ισπανία, με 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024.

Ενώ το 2023 η  Γερμανία αναμένεται να έχει οικονομική ύφεση στο -0,4% και το 2024 προβλέπεται ανάπτυξη στο 1,1%. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία εκτιμάται πως θα φτάσει το 6,4% το 2023 και θα μειωθεί στο 2,8% το 2024.

Για τη Γαλλία, προβλέπεται ανάπτυξη στο 1% το 2023 και στο 1,2% το 2024. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει το 5,6% το 2023 και να μειωθεί στο 2,7% το 2024.

Για την Ιταλία, προβλέπεται ανάπτυξη στο 0,9% το 2023 και στο 0,8% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα φτάσει το 5,9% το 2023 και πως θα μειωθεί στο 2,9% το 2023.

Μειωμένη δυναμική ανάπτυξης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ ήταν υποτονική κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 λόγω των τρομερών κραδασμών που έχει υποστεί η ΕΕ. Η αδυναμία της εγχώριας ζήτησης, ιδίως της κατανάλωσης, δείχνει ότι

ο υψηλός ακόμη δείκτης Τιμών Καταναλωτή  για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες επιβαρύνουν  περισσότερο από το αναμενόμενο στις εαρινές προβλέψεις. Αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση των τιμών της ενέργειας και την εξαιρετικά ισχυρή αγορά εργασίας που έχει δει ρεκόρ χαμηλών ποσοστών ανεργίας, συνεχιζόμενη επέκταση της απασχόλησης και αύξηση των μισθών.

Εν τω μεταξύ, η απότομη επιβράδυνση της παροχής τραπεζικών πιστώσεων προς την οικονομία δείχνει ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής λειτουργεί στην οικονομία. Οι δείκτες των ερευνών δείχνουν τώρα επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το καλοκαίρι και τους επόμενους μήνες, με συνεχιζόμενη αδυναμία στη βιομηχανία και εξασθένηση της δυναμικής στις υπηρεσίες, παρά την έντονη τουριστική περίοδο σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

Η παγκόσμια οικονομία τα πήγε κάπως καλύτερα από ό,τι αναμενόταν το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά τις αδύναμες επιδόσεις στην Κίνα. Ωστόσο, οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη και το εμπόριο παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σύγκριση με την άνοιξη, υπονοώντας ότι η οικονομία της ΕΕ δεν μπορεί να βασιστεί σε ισχυρή υποστήριξη από την εξωτερική ζήτηση.

Συνολικά, η ασθενέστερη δυναμική ανάπτυξης στην ΕΕ  εκτιμάται πως θα επεκταθεί μέχρι το 2024 και ο αντίκτυπος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής αναμένεται να συνεχίσει να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, προβλέπεται ήπια ανάκαμψη της ανάπτυξης το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί, η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη και τα πραγματικά εισοδήματα σταδιακά ανακάμπτουν.

Ο πληθωρισμός σε  περαιτέρω πτώση

Ο πληθωρισμός  υποχώρησε  κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις  από τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά. Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,3% τον Ιούλιο, το ήμισυ ακριβώς από το ανώτατο επίπεδο του 10,6% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2022 και παρέμεινε σταθερό τον Αύγουστο.

Οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται για το υπόλοιπο του 2023, αλλά με βραδύ ρυθμό. Αναμένεται να αυξηθούν ελαφρά και πάλι το 2024, λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου. Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες ήταν μέχρι στιγμής πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά πρόκειται να συνεχίσει να μετριάζεται καθώς η ζήτηση μειώνεται υπό τον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της φθίνουσας ώθησης μετά την COVID-19. Οι τιμές των τροφίμων και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στη χαλάρωση του πληθωρισμού στον προβλεπόμενο ορίζοντα, αντανακλώντας επίσης τις χαμηλότερες τιμές των εισροών και την ομαλοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού.

Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες

Ο συνεχιζόμενος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να ενέχουν κινδύνους και να παραμένουν πηγή αβεβαιότητας. Επιπλέον, η νομισματική σύσφιξη μπορεί να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού που θα επιτάχυνε την αποκατάσταση των πραγματικών εισοδημάτων. Αντίθετα, οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο επίμονες.

«Οι αυξανόμενοι κλιματικοί κίνδυνοι που απεικονίζονται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και οι άνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες το καλοκαίρι  επηρεάζουν και τις προοπτικές»,  τόνισε η Κομισιόν.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.