Quantcast
Κομισιόν: Παροδικός ο αρνητικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Παροδικός ο αρνητικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Απορρίπτει η Κομισιόν ότι η Ευρωζώνη έχει εισέλθει σε αποπληθωρισμό, αν και παραδέχεται ότι τα χαμηλά επίπεδα τιμών καταναλωτή θα συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα και ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αυξάνεται όταν εδραιωθεί η ανάκαμψη και οι μισθοί παρουσιάσουν αυξητικές τάσεις.

«Ένας παροδικός αρνητικός πληθωρισμός είναι κάτι ξεκάθαρα διαφορετικό από τον αποπληθωρισμό, που απαιτεί μια γενική πτώση των επιπέδων των τιμών που θα διαιωνίζεται», σημείωσε η εκπρόσωπος οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε., Annika Breidhardt, ερωτηθείσα σχετικά με τη μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά -0,2% τον Δεκέμβριο στη ζώνη του ευρώ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι η αδύναμη ανάπτυξη και οι χαμηλές τιμές των πρώτων υλών θα συνεχίσουν να «παγώνουν» βραχυπρόθεσμα τον πληθωρισμό, όμως από τη στιγμή που η οικονομική δραστηριότητα αρχίσει να ενισχύεται και οι μισθοί να αυξάνονται, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε θετικά επίπεδα.

Όσον αφορά την ανεργία, σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντική η ελαφρά βελτίωση που καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2014, ωστόσο αναγνώρισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν σοβαρές και πρόσθεσε ότι πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά για να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Κομισιόν και είναι στο επίκεντρο του προγράμματος επενδύσεων που ανακοίνωσε ο J.C. Juncker, ύψους 315 δισ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.