Quantcast
Κορονοϊός: ΗΠΑ, Αυστραλία και ασιατικές χώρες κλείνουν τα σύνορα στους ταξιδιώτες από την Κίνα - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: ΗΠΑ, Αυστραλία και ασιατικές χώρες κλείνουν τα σύνορα στους ταξιδιώτες από την Κίνα

δημοσιεύτηκε:

Σε “απομόνωση” οδηγείται η Κίνα, λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας που έχει σπείρει ο κορονοϊός ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο 259 ανθρώπων. Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και αρκετές ασιατικές χώρες ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα σύνορά τους για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου.

Οι ΗΠΑ συνέστησαν στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Κίνα και να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν βρίσκονται εκεί, ενώ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα των μη Αμερικανών που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα τις 14 τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Για τους Αμερικάνους πολίτες θα ισχύει καραντίνα έως 14 ημερών για όσους έχουν επισκεφθεί την επαρχία Χουμπέι τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου, που κάνει λόγο για “ανώφελο πανικό”. “Δεν είναι απαραίτητο να πανικοβαλλόμαστε ανώφελα, ούτε να λαμβάνουμε υπερβολικά μέτρα”, εκτίμησε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σου Τσεν, δηλώνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “εμπιστεύεται πλήρως την Κίνα”. “Οι λέξεις και οι πράξεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων δεν βασίζονται στα γεγονότα ούτε είναι οι προσήκουσες”, κατήγγειλε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Πάντως, μετά τις επικρίσεις πολλών Κινέζων, που κατηγορούν τις αρχές της χώρας ότι καθυστέρησαν να δώσουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουχάν παραδέχθηκε ότι “μέμφεται τον εαυτό του” επειδή ζήτησε πολύ αργά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις. “Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, τύψεις”, δήλωσε ο Μα Γκουοκιάνγκ, τοπικό γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στην Ασία, το Βιετνάμ ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης τουριστικών αδειών εισόδου για όλους τους Κινέζους αλλά και τους αλλοδαπούς που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η Σιγκαπούρη και η Μογγολία επίσης απαγόρευσαν την είσοδο στο έδαφός τους όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα.

Παρομοίως και η Αυστραλία αποφάσισε να απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Όπως είπε, η Αυστραλία αυξάνει την ταξιδιωτική της οδηγία για την Κίνα στο υψηλότερο επίπεδο και πλέον συνιστά στους πολίτες της να μην επισκέπτονται τη χώρα καθόλου. Οι Αυστραλοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι Αυστραλίας εξαιρούνται από την απαγόρευση, όμως θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.

Οι αυστραλιανές αρχές έχουν εντοπίσει 10 κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα, αλλά κανέναν θάνατο. Εξάλλου η Qantas Airways και η Αir New Zealand ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις απευθείας πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίσα Πέιν δήλωσε ότι η Qantas θα οργανώσει πτήσεις προκειμένου να απομακρύνει κάποιους Αυστραλούς πολίτες από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.