Quantcast
Κουρτς: Οι χώρες της ΕΕ να αποφασίζουν αν και πόσους πρόσφυγες θα δέχονται - enikonomia.gr
share

Κουρτς: Οι χώρες της ΕΕ να αποφασίζουν αν και πόσους πρόσφυγες θα δέχονται

δημοσιεύτηκε:

Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους, αν και πόσους πρόσφυγες θα δέχονται, δηλώνει σε συνέντευξή του ο Αυστριακός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Κουρτς ζητά αλλαγή πορείας της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό. Όπως υποστηρίζει, η συμφωνία για την κατανομή προσφύγων στα κράτη – μέλη της ΕΕ στη βάση σταθερών ποσοστώσεων είναι ο λάθος δρόμος.

«Με το να υποχρεώνεις κράτη να δέχονται πρόσφυγες, δεν πας την Ευρώπη μπροστά», δήλωσε στην κυριακάτικη Bild. «Αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, θα διχάσουμε ακόμη περισσότερο την ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους, αν και πόσους ανθρώπους θα δέχονται».

Ο Ζεμπάστιαν Κουρτς εκτιμά πως «σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση για τις ποσοστώσεις δεν έχει νόημα, επειδή οι πρόσφυγες που σκοπεύουν να έρθουν στην Ευρώπη δεν θέλουν να πάνε στη Βουλγαρία ή την Ουγγαρία, αλλά στη Γερμανία, την Αυστρία ή τη Σουηδία.» Πάντως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat, το 60% όλων προσφύγων στην ΕΕ αιτούνται ασύλου στη Γερμανία.

«Ασφαλείς περιοχές» σε Ασία και Αφρική


Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Κουρτς χαρακτηρίζει «τα όρια ανάμεσα στο άσυλο και την οικονομική μετανάστευση πλήρως ασαφή» και ζητά να «διορθωθούν» οι «λανθασμένες εξελίξεις» στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Πρωταρχικός στόχος μιας μεταναστευτικής πολιτικής θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον 31χρονο αυστριακό πολιτικό η παροχή βοήθειας της ΕΕ στις χώρες καταγωγής των προσφύγων. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να τους παρέχεται βοήθεια σε μια γειτονική χώρα. Σε περίπτωση που και αυτό σταθεί αδύνατο, τότε θα πρέπει να δημιουργηθούν «ασφαλείς περιοχές» στην ίδια την ήπειρο. Προφανώς ο κ. Κουρτς εννοεί εδώ την Αφρική και την Ασία, από όπου κατάγονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πρόσφυγες.

Τις περιοχές αυτές θα πρέπει σύμφωνα με τον Κουρτς «να τις στηρίξει η ΕΕ, πιθανώς ακόμη και να τις οργανώσει και να τις προστατεύσει στρατιωτικά». Μόνον ως «τελευταίο βήμα» θα μπορούσε να γίνει επί τόπου η επιλογή εκείνων, στους οποίους θα επιτραπεί η είσοδος στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε άλλο να δεχόμαστε τον καθένα που με τη βοήθεια ενός διακινητή εισέρχεται παράνομα στην ΕΕ», τονίζει ο αυστριακός καγκελάριος.


Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.