Quantcast
Κροατία: Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν έξοδο από την ύφεση - enikonomia.gr
share

Κροατία: Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν έξοδο από την ύφεση

δημοσιεύτηκε:

Η οικονομία της Κροατίας κατόρθωσε να βγει από την οικονομική ύφεση, ύστερα από δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα του 2014, αναφέρουν οι οικονομολόγοι στο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας «Hina».

Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι ώθηση στη θετική εξέλιξη της οικονομίας της χώρας έδωσε η άνοδος της κατανάλωσης, της παραγωγής και των εξαγωγών. 

Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι 8 οικονομολόγοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για τις εξελίξεις της οικονομίας της Κροατίας.

Οι τέσσερις εκτιμούν πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ κυμαίνεται από 0,1% έως 1%, οι τρεις αναφέρουν ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο και ένας εκτιμά ότι το ΑΕΠ μειώθηκε 0,3%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Στο τηλεγράφημα του «Hina» αναφέρεται ότι: «εάν οι προβλέψεις τους επαληθευτούν οι οικονομολόγοι που εκτιμούν άνοδο, θα είναι η πρώτη φορά που το ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση, έπειτα από δώδεκα συνεχόμενους μήνες πτώσης».

Σύμφωνα δε, με στοιχεία του DZS, η κατανάλωση σημείωσε άνοδο τους τελευταίους πέντε μήνες του 2014 και κατέγραψε θετική πορεία (+2,6%) τον Δεκέμβριο.

Ενώ το λιανικό εμπόριο σημείωσε άνοδο 2,3% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα το 2014, η αξία των εξαγωγών σημείωσε αύξηση 8,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε σε 78,7 δισεκατομμύρια κούνα, ενώ και η αξία των εισαγωγών κινήθηκε ανοδικά (+3,7%) στα 129,7 δισεκατομμύρια κούνα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.