Quantcast
Κρούγκμαν: Τίποτε ουσιαστικό δεν επιλύθηκε… - enikonomia.gr
share

Κρούγκμαν: Τίποτε ουσιαστικό δεν επιλύθηκε…

δημοσιεύτηκε:

Η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup μοιάζει με ήττα για την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, είναι ήττα μόνο εάν οι Έλληνες την αποδεχθούν ως τέτοια, αναφέρει σε άρθρο του στους New York Times ο Νομπελίστας οικονολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

 «ΟΚ, έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία… τι;», είναι η πρώτη φράση που χρησιμοποιεί στο άρθρο του ο διάσημος οικονομολόγος, το οποίο τιτλοφορεί «Δελφικό διάβημα», υπονοώντας ότι οι χθεσινές συζητήσεις στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε έναν χρησμό.

 «Η Ελλάδα φαίνεται ότι παραχώρησε αρκετό έδαφος: τα σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με τη το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 συμπεριλήφθηκαν πάλι, κάτι που ενδεχομένως η Γερμανία να ισχυριστεί ότι αντιπροσωπεύει μία δέσμευση για παραμονή στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 4,5%. Ομως, η Ελλάδα προφανώς ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, κάτι που σημαίνει ότι θα ισχυριστεί ότι δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο», γράφει εν συνεχεία ο κ. Κρούγκμαν και ολοκληρώνει σχολιάζοντας το «περίεργο» σημείο στο οποίο πλέον βρισκόμαστε:

 «Μοιάζει με ήττα για την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, είναι ήττα μόνο αν οι Ελληνες την αποδεχθούν ως τέτοια. Κάτι που σημαίνει ότι τίποτα απολύτως δεν έχει επιλυθεί ξεκάθαρα. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα καλό αποτέλεσμα. Ωρα για την Ελλάδα να οργανωθεί», προσθέτει και κλείνοντας θυμάται ένα παλιό ανέκδοτο, το οποίο -ελαφρώς τροποποιημένο όπως λέει- ταιριάζει σε αυτή την κατάσταση. «Τι θα πάρεις αν συνδυάσεις έναν νονό και μία ομάδα υπουργών Οικονομικών; Κάποιον που θα σου κάνει μία προσφορά που δεν θα μπορείς να καταλάβεις».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.