Quantcast
Λαγκάρντ: Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων - Ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα - enikonomia.gr
share

Λαγκάρντ: Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων – Ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

«Αναμένουμε να έχουμε περαιτέρω αύξηση των τιμών – και η απόσυρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να μην είναι αρκετή. Τελικά, θα αυξήσουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας έγκαιρα. Το πόσο μακριά πρέπει να πάμε και πόσο γρήγορα θα καθοριστεί, αυτό θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό» γνωστοποίησε σήμερα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο European Banking Congress.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι τα επιτόκια είναι και θα παραμείνουν το κύριο εργαλείο για την προσαρμογή της πολιτικής μας. Ωστόσο, όπως εξήγησε, θα πρέπει να γίνει η ομαλοποίηση των άλλων εργαλείων πολιτικής μας.

Όπως είπε, οι αγορές ομολόγων που έκανε η ΕΚΤ σε ευρεία κλίμακα ήταν απαραίτητες διότι τα επιτόκια ήταν κοντά στο κατώτερο όριο. Όμως στο τρέχον περιβάλλον, είναι σκόπιμο ο ισολογισμός να ομαλοποιείται με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο.

Η ίδια επικαλούμενη την ιστορική εμπειρία προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί σημαντικά σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Για το λόγο αυτό όπως είπε η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τόσο μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων με τέτοιο ρυθμό . Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 2%.

Αναφερόμενη στις οικονομικές προοπτικές, υποστήριξε ότι θα εξαρτηθούν από την ευθυγράμμιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και άλλων παραγόντων. «Βραχυπρόθεσμα, η δημοσιονομική πολιτική είναι σημαντική. Στο σημερινό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι στοχευμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το μέλλον συνέστησε να εντείνουμε τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια. Δεύτερον, η ατζέντα «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης θα είναι το κλειδί για να καταστεί η ανάπτυξη πιο ανθεκτική. Τρίτον, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χαμηλής παραγωγικότητας της Ευρώπης ενισχύοντας την καινοτομία.

Ρευστότητα: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα πρώτα μέτρα

Στο μεταξύ,  η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει εντός ημέρας τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσδιορίσει πόση από την ρευστότητα που έχουν λάβει οι τράπεζες από το μηχανισμό TLΤRO θα πρέπει να επιστραφεί.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.