Quantcast
Λαγκάρντ: Η απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ήταν παράνομη - enikonomia.gr
share

Λαγκάρντ: Η απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ήταν παράνομη

δημοσιεύτηκε:

Σε απαντητική επιστολή της σε ευρωβουλευτή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ,ανέφερε πως η απευθείας αγορά από την ΕΚΤ ομολόγων που έχουν εκδώσει κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομική υποχρέωσή τους να ασκούν υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές.
Η δήλωση αυτή υποδηλώνει ότι, σε αντίθεση με κάποιες άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ομόλογα απευθείας από εθνικές ή τοπικές κυβερνήσεις, αγοράζοντάς αυτά μόνο στη δευτερογενή αγορά, παρά το ότι θα διαθέσει 1,1 τρισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό φέτος.
«Οι Συνθήκες θεωρείται ότι εννοούν πως η αγορά κρατικού χρέους από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή η άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, θα υπονόμευε τη δυνατότητα του στόχου της ενθάρρυνσης μίας τέτοιας πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ στην επιστολή της, ενώ σε επιστολή της σε άλλον ευρωβουλευτή, η Λαγκάρντ επεσήμανε πως η παροχή του λεγόμενου χρήματος από το ελικόπτερο δεν συζητήθηκε ποτέ από το Διοικητικό Συμβούλιο και συνεπώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν κάποια επίσημη θέση για το μέσο αυτό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.