Quantcast
Λαγκάρντ: Κλυδωνισμοί διεθνώς από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων - enikonomia.gr
share

Λαγκάρντ: Κλυδωνισμοί διεθνώς από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

δημοσιεύτηκε:

Κλυδωνισμοί θα προκληθούν στην παγκόσμια οικονομία, όταν η Fed (αμερικανική κεντρική τράπεζα) αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα πλήγματα είναι πιθανόν να δεχθούν οι αγορές που έχουν δημιουργηθεί “φούσκες” και οι αναδυόμενες οικονομίες. 

Αν και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν μειωθεί το τελευταίο εξάμηνο, οι απειλές για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην πραγματικότητα έχουν αυξηθεί, δήλωσε η Λαγκάρντ πριν από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Μία μακρά περίοδος χαμηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες οικονομίες έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανοχή του κινδύνου από τους επενδυτές, “που μπορεί να οδηγεί σε υπερβολικά υψηλές τιμές” και θα μπορούσε να θέσει “προβλήματα φερεγγυότητας” για τις ασφαλιστικές εταιρείες ζωής και τα συνταξιοδοτικά ταμεία καθορισμένων παροχών. 

“Η ρευστότητα μπορεί να εξατμισθεί γρήγορα, εάν όλοι σπεύσουν στην έξοδο ταυτόχρονα – κάτι που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προκαλέσει αναταραχές, όταν η Fed αρχίσει να αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια”, δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία που έκανε στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον. 

Η αναταραχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη για αναδυόμενες οικονομίες που είναι εξαγωγείς πρώτων υλών, καθώς μπορεί να βρεθούν εν μέσω μειούμενων τιμών για τα προιόντά τους και ενός ισχυρού δολαρίου που αυξάνει το βάρος τους χρέους τους σε δολάρια. 

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει “μέτρια και ανομοιόμορφη”, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξάνεται φέτος κατά 3,4%, όσο και πέρυσι. 

 

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.