Quantcast
Liberation: Κανένας πρόσφυγας δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει δουλειές - enikonomia.gr
share

Liberation: Κανένας πρόσφυγας δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει δουλειές

δημοσιεύτηκε:

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Φαρμακονήσι η Liberation επανέρχεται στη μεγάλη μεταναστευτική κρίση εξηγώντας ότι κανένας από τους πρόσφυγες δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα γιατί γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν δουλειές εδώ.

Η γαλλική εφημερίδα κάνει αναφορά και στις συγκλονιστικές εικόνες που μετέδωσε η ελληνική τηλεόραση με μητέρες να ψάχνουν τα παιδιά τους και να διαπιστώνουν ότι δεν είναι ανάμεσα σε αυτά που διέσωσαν τα σκάφη του λιμενικού.

«Ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε η θάλασσα του Αιγαίου από την αρχή της κρίσης» αναφέρει η εθελόντρια Μαρία Καξιβέλη για τους 38 πρόσφυγες που χάθηκαν την Κυριακή στο Φαρμακονήσι.

Πάνω από 200.000 πρόσφυγες πέρασαν από την αρχή του 2015 από την Τουρκία στην Ελλάδα, προερχόμενοι κυρίως από τη Συρία, αλλά και από το Ιράκ και το Αφγανιστάν προκαλώντας κάποιες φορές σκηνές χάους στην Κω, ενώ η Λέσβος φιλοξενούσε στο αποκορύφωμά της 15.000 μετανάστες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κατηγόρησε την Ελλάδα για ανικανότητα ελέγχου των συνόρων της, ενώ η Άνγκελα Μέρκελl πίεσε το Σάββατο την Ελλάδα για να κάνει περισσότερες προσπάθειες.

«Η Ελλάδα κάνει ό,τι προβλέπουν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες χωρίς να αγνοεί τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη» απάντησε η Βασιλική Θάνου από τη Λέσβο.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό τα τελευταία πέντε χρόνια δεν βοήθησαν, όμως, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτό το ανθρώπινο τσουνάμι.

Από όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές, η υπηρεσιακή κυβέρνηση επιτάχυνε τις διαδικασίες καταγραφής και το τελευταίο διάστημα 29.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με πλοία από τα ελληνικά νησιά.

Συνήθως μένουν στην Αθήνα όπου βρουν μέχρι να μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Μακεδονία, τη Σερβία και τελικά στη Γερμανία για μία καλύτερη ζωή.

«Κανένας δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, ξέρουν ότι δεν υπάρχουν δουλειές εδώ και καμία προοπτική για αυτούς» επιβεβαιώνει ο υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Περίπου 700 πρόσφυγες έγιναν δεκτοί στον Ελαιώνα και μένουν προσωρινά στα κοντέινερς.

Αλλά για την Ελλάδα τίθενται μερικά ερωτήματα. Όπως τα χιλιάδες σωσίβια που βρίσκονται στις ελληνικές ακτές. Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι δεν είναι ενήμερες για αυτό οι τούρκικες ακτές. Όπως λέει κι ένας πρόσφυγας ήταν πολύ φοβισμένος όταν μπήκε σε μία βάρκα παραφορτωμένη που έμπαζε νερά.

Και 11 παιδιά χάθηκαν την Κυριακή στο Φαρμακονήσι, 4 χιλιόμετρα από την ακτή, όταν οι Τούρκοι που συνόδευαν τους πρόσφυγες τους εγκατέλειψαν μόλις έφτασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.