Quantcast
Λιβύη: Αεροπορικές επιδρομές της κυβέρνησης εναντίον της Μισράτα - enikonomia.gr
share

Λιβύη: Αεροπορικές επιδρομές της κυβέρνησης εναντίον της Μισράτα

δημοσιεύτηκε:

Δυνάμεις πιστές στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης πραγματοποίησαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Μισράτα, οι οποίες αποτελούν τις πρώτες τέτοιες επιθέσεις εναντίον της πόλης που έχει συμμαχήσει με μια ένοπλη οργάνωση η οποία είχε καταλάβει το καλοκαίρι την πρωτεύουσα, έγινε γνωστό από αξιωματούχους και κατοίκους.

Η βορειοαφρικανική αυτή χώρα που είναι σημαντική παραγωγός πετρελαίου, έχει βυθιστεί στις μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθεμιά από τις οποίες έχει δική της κυβέρνηση και κοινοβούλιο.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός Αμπντάλα αλ-Θίνι έχει υποχρεωθεί να κυβερνά ένα υπόλειμμα κράτους στα ανατολικά αφότου μια συμμαχία οργανώσεων με την ονομασία Αυγή της Λιβύης πήρε τον Αύγουστο τον έλεγχο της Τρίπολης, ιδρύοντας μια αντίπαλη κυβέρνηση και κοινοβουλιο.

Ο Μοχάμεντ Ελ Χετζάζι, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Θίνι, δήλωσε πως η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε στο λιμάνι της Μισράτα, σε μια ακαδημία της πολεμικής αεροπορίας κοντά στο αεροδρόμιο και στη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Λιβύης, η οποία βρίσκεται στη δυτική αυτή πόλη.

Ο Ισμαήλ Σούκρι, εκπρόσωπος των δυνάμεων που έχουν συμμαχήσει στο πλαίσιο της Αυγής της Λιβύης, επιβεβαίωσε πως πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές, αλλά υποστήριξε πως δεν προκάλεσαν ζημιές.

“Το αεροδρόμιο της Μισράτα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά. Μόλις απογειώθηκε μια πτήση”, δήλωσε.

Η Μισράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, συνδέεται με την Αυγή της Λιβύης και διαθέτει ένα μεγάλο λιμάνι και μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. Η πόλη είχε ως τώρα διαφύγει των μαχών που απείλησαν να διαλύσουν τη Λιβύη.

Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται δύο εβδομάδες αφότου μια δύναμη η οποία μετέχει στην Αυγή της Λιβύης, κινήθηκε προς ανατολάς για να προσπαθήσει να καταλάβει τα πετρελαϊκά λιμάνια Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ.

Η κατάσταση στη Λιβύη δεν έχει σταθεροποιηθεί μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Πρώην ταξιαρχίες των ανταρτών που κάποτε πολεμούσαν η μια στο πλευρό της άλλης, έχουν στραφεί τώρα εναντίον αλλήλων, συμμαχώντας με αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο της χώρας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.