Quantcast
MarketWatch: Σκεφτείτε πριν αγοράσετε ελληνικά ομόλογα - enikonomia.gr
share

MarketWatch: Σκεφτείτε πριν αγοράσετε ελληνικά ομόλογα

δημοσιεύτηκε:

Μπορεί να αναδύεται μια bull market για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας μετά την ξεκάθαρη δήλωση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων εάν καταστεί αναγκαίο, ωστόσο, το MarketWatch σε δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι αυτοί οι τίτλοι δεν αποτελούν έξυπνες αγορές για τους Αμερικανούς επενδυτές.

Όπως σημειώνει, οι επενδυτές μετατρέπουν τα δολάρια τους σε ευρώ πριν επενδύσουν σε αυτά τα ομόλογα, γεγονός που τους επιβαρύνει με ένα επιπλέον ρίσκο από την αγορά συναλλάγματος. Εάν το  ευρώ συνεχίσει να υποχωρεί, όπως πιστεύουν πολλοί αναλυτές, θα πρέπει να αποδώσουν μεγαλύτερα κέρδη για να καταστήσουν κερδοφόρα την επένδυση , εξηγεί η Kathy Jones, αντιπρόεδρος το Schwab Center for Financial Research.

Επιπλέον, όταν κάποιες αποδόσεις βραχυπρόθεσμου χρέους είναι σχεδόν αρνητικές το ρίσκο είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί.

Την ίδια στιγμή, αν και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων το α’ τρίμηνο του 2015, υπάρχει ο φόβος να μην υπάρξει μεγάλη θετική ανταπόκριση από τις αγορές, όπως έγινε τον Οκτώβριο όταν η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την αγορά ABS, τονίζει ο   Tom di Galoma, επικεφαλής για το trading χρέους και επιτοκίων στην ED & F Man Capital Markets.

Αλλά ακόμα κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίσει να παρέχει φθηνό χρήμα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οικονομικοί και πολιτικοί που χρειάζονται πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση, όπως η ανεργία.

Σημαντικός παράγοντας ρίσκου αποτελεί και η πολιτική αβεβαιότητα. Σύμφωνα με τη Michala Marcussen της  Societe Generale  το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο ρίσκο προέρχεται από την Ελλάδα εξαιτίας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

“Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται να έχουν επιστρέψει. Στην Ισπανία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Podemos, που υποστηρίζει μια τέτοια αναδιάρθρωση προηγείται”, αναφέρει η  Michala Marcussen.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.