Quantcast
Markit: Έντονη ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα Ιταλίας και Ισπανίας - enikonomia.gr
share

Markit: Έντονη ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα Ιταλίας και Ισπανίας

δημοσιεύτηκε:

Ο τομέας της μεταποίησης στην Ισπανία και την Ιταλία ενισχύθηκε τον Μάιο περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, καθώς η εξασθένηση του ευρώ συνέβαλε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. 

Ο δείκτης Υπεύθυνων Αγορών (PMI) της εταιρείας Markit, που αντανακλά τη δραστηριότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων, αυξήθηκε στην Ιταλία στις 54,8 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 53,8 μονάδες (κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας). Ο PMI της Ισπανίας αυξήθηκε στις 55,8 μονάδες από 54,2 μονάδες τον Απρίλιο. 

Η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει οδηγήσει στην υποτίμηση του ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά 20% έναντι του δολαρίου το περασμένο έτος. Αν και αυτό βοηθά στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, από την έρευνα της Markit προέκυψς και ως αρνητική παρανέργεια η αύξηση των τιμών πρώτων υλών για τις βιομηχανίες της Ευρωζώνης – με τον υψηλότερο ρυθμό 3ετίας -, ενώ οι τιμές πώλησής τους μένουν στάσιμες, συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους τους. 

Για το σύνολο του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης, ο PMI αυξήθηκε στις 52,2 μονάδες από 52 τον Απρίλιο. Στη Γερμανία, ο αντίστοιχος δείκτης μειώθηκε στιε 51,1 μονάδες από 52,1%, ενώ στη Γαλλία παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες. 

 

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.