Quantcast
Markit: Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Markit: Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη αυτό το μήνα, καθώς εξασθένησε η ζήτηση στην Ασία, οδηγώντας σε λιγότερες νέες θέσεις εργασίας και αναγκάζοντας τα εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή τους, αν και οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια, σύμφωνα με σημερινή έρευνα της εταιρίας Markit.

Η επιβράδυνση έρχεται σε μια περίοδο που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προκειμένου να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, που βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 53,9 από το 54,3 τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στο 54,1.

Ο δείκτης παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση από τα μέσα του 2013.

Σύμφωνα με τον Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, ο δείκτης PMI υποδεικνύει αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για φρενήρη ανάπτυξη και υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ θα είναι λίγο απογοητευμένη με τα αποτελέσματα που λαμβάνει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» είπε ο Γουίλιαμσον.

Ο υποδείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα οκταμήνου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων θα μπορούσε να ανεβάσει ταχύτητα, πρόσθεσε ο Γουίλιαμσον.

Οι ανεκτέλεστες εργασίες ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011.
Ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε στο 52,0, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις αλλά χαμηλότερα από το 52,3 του Αυγούστου καθώς επιβραδύνθηκε η αύξηση των παραγγελιών εξωτερικού.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 54,0 από το 54,4 τον περασμένο μήνα. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι θα ανέλθει στο 54,2.

Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία αναπτύχθηκε με οριακά χαμηλότερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τoν Αύγουστο, υποδηλώνοντας ανάπτυξη 0,4% για το τρίτο τρίμηνο.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για τη Γερμανία υποχώρησε στο 54,3 από το 55,5 τον Αύγουστο.

Στη Γαλλία, η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο, με τον προκαταρκτικό σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στο 50,4 από το 48,3 τον Αύγουστο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.