Quantcast
Με στόχο το όριο του 3% στο έλλειμμα, ο Μακρόν κάνει περικοπές στην Άμυνα - enikonomia.gr
share

Με στόχο το όριο του 3% στο έλλειμμα, ο Μακρόν κάνει περικοπές στην Άμυνα

δημοσιεύτηκε:

Η προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Μακρόν για τον αμυντικό προϋπολογισμό ήταν να φθάσει το 2% του γαλλικού ΑΕΠ, ήτοι 50 δισ. ευρώ στον ορίζοντα του 2025.

Ο τωρινός ετήσιος προϋπολογισμός άμυνας είναι 32,7 δισ. ευρώ, για δε το 2018 ο πρόεδρος Μακρόν έχει υποσχεθεί αύξηση κατά 1,5 δισ., που σημαίνει ότι θα πρέπει να φθάσει τα 34,2 δις. Για να φθάσει τα 50 δις μέσα στην επόμενη επταετία είναι αναγκαία μια ετήσια αύξηση της τάξης των 2,2 δισ. Έτσι οι άμεσες οικονομίες των 850 εκατ. αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία για τους ένστολους.

Η υπόσχεση του 2% του ΑΕΠ είχε χειροκροτηθεί από τον στρατό και σίγουρα και από τον παραιτηθέντα σήμερα πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου ‘Αμυνας στρατηγό Πιέρ ντε Βιλιέ.

Κυριαρχούσε δε η πεποίθηση ότι οι ανάγκες άμυνας τόσο για τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός της χώρας (Αφρική) όσο και για την αντιμετώπιση εσωτερικά της τρομοκρατίας, θα συντελούσαν ώστε να μην υπάρξουν περικοπές.

Ετσι η ανακοίνωση από το «Μπερσί» (υπουργείο Οικονομικών) για οικονομίες της τάξεως των 825 εκατ. προκάλεσε την μήνιν του στρατηγού ντε Βιλιέ, ο οποίος έχει αναγνωρισμένη λαμπρή καριέρα και προς τον οποίο ο πρόεδρος Μακρόν είχε επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πέρα από τις υποσχέσεις όμως, ο πρόεδρος Μακρόν έχει και μια άμεση σημαντική δέσμευση προς την Ευρώπη: να καταφέρει έως το τέλος του χρόνου να περιορίσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Μια δέσμευση που προφανώς είναι αποφασισμένος να τηρήσει ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας καλέσει όλα τα υπουργεία να συμβάλουν με σημαντικές οικονομίες στα έξοδά τους.

Στον προϋπολογισμό Αμυνας αναλογούν οι περικοπές των 825 εκατ. ευρώ, που είχαν για πρώτο «θύμα» τον στρατηγό ντε Βιλιέ.

Η παραίτησή του θεωρείται «πρωτοφανής» και «ιστορική» αφού στην 5η Δημοκρατία από το 1958 είναι ο πρώτος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ‘Αμυνας που παραιτείται, αναφέρει το ΑΠΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.