Quantcast
Με τον υψηλότερο ρυθμό 20μήνου αναπτύχθηκε ο τομέας μεταποίησης στην ΕΕ - enikonomia.gr
share

Με τον υψηλότερο ρυθμό 20μήνου αναπτύχθηκε ο τομέας μεταποίησης στην ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 20 μηνών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit.

Ανάπτυξη του τομέα καταγράφηκε σε όλες τις χώρες όπου διεξάγεται η έρευνα (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Αυστρία και Ιρλανδία), υποδηλώνοντας ότι ο ρυθμός της για το σύνολο του 2015 ήταν υψηλότερος σε σχέση με τα τρία προηγούμενα έτη.

Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει μέτριος, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις μείωσαν τις τιμές τους για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και το πιο αδύναμο ευρώ κατέστησε φθηνότερα τα μεταποιητικά προϊόντα της Ευρωζώνης στο εξωτερικό.

Ο δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών για τον μεταποιητικό τομέα της Markit – που αντανακλά την πορεία των εταιρειών του τομέα – διαμορφώθηκε στις 53,2 μονάδες έναντι 52,8 τον Νοέμβριο και 53,1 στην προκαταρκτική έρευνα του Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης διατηρείται πάνω από τις 50 μονάδες για διάστημα πάνω από δύο χρόνια (κάθε τιμή πάνω από το επίπεδο αυτό υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας).

«Αν και είναι πολλά τα θετικά στα στοιχεία αυτά, η βασική εικόνα είναι αυτή μίας στερεής, αλλά όχι θεαματικής, ανάπτυξης», δήλωσε ο Ρομπ Ντόμπσον, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Markit, προσθέτοντας:

«Με την μεταποίηση της Ευρωζώνης να υπολείπεται ακόμη περίπου 10% από το υψηλό επίπεδό της πριν από την κρίση, φαίνεται ότι ο τομέας έχει να διανύσει ακόμη κάποια απόσταση πριν ολοκληρώσει την επάνοδό του στην πλήρη ανάκαμψη».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.