Quantcast
«Media, Ελευθερία, Αξίες» στο Global Media Forum της DW - enikonomia.gr
share

«Media, Ελευθερία, Αξίες» στο Global Media Forum της DW

δημοσιεύτηκε:

Στο φετινό Global Media Forum (GMF), το οποίο διοργανώνει η Deutsche Welle στη Βόννη για ένατη συνεχή χρονιά και το οποίο ολοκληρώνεται μεθαύριο Τετάρτη 15 Ιουνίου, αναμένονται περισσότεροι από 2.300 προσκεκλημένοι. Εκπρόσωποι Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης, επιστήμονες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και οραματιστές από 100 και πλέον χώρες του κόσμου συμμετέχουν από σήμερα στις εργασίες του φόρουμ που πραγματοποιείται φέτος υπό τον τίτλο «Μίντια. Ελευθερία. Αξίες».

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρίσκονται ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, η αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής Κλάουντια Ροτ, η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες αλλά και ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ. Θα συμμετέχουν επίσης η βραβευμένη με το Εναλλακτικό Νόμπελ ακτιβίστρια Κάσα Ζακλίν Ναμπαγκεσέρα από την Ουγκάντα, ο γνωστός αιγύπτιος καλλιτέχνης street-art Άμπο Μπακρ αλλά και ο συρο-παλαιστίνιος πιανίστας Αϊχάμ Αχμάντ. Την αποχαιρετιστήρια ομιλία κατά την τελετή λήξης θα εκφωνήσει η γραμματέας του ΟΗΕ για το Κλίμα Κριστιάνα Φιγκέρες.

Από τη θεωρία στην πράξη


Τους στόχους του φετινού Φόρουμ συνοψίζει ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ: «Το Global Media Forum προσφέρει προσανατολισμένα σε λύσεις workshop, διαδραστικότητα και συζητήσεις που εμπνέουν. Θα μιλήσουμε για τη σημασία ψηφιακών στρατηγικών για το μέλλον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τον διαρκώς εντεινόμενο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, την ελευθερία της τέχνης και του πολιτισμού, την διακυβέρνηση, την αναπτυξιακή συνεργασία. Όλα αυτά αφορούν πάντα και το ρόλο των μίντια και την εξέλιξη της δημοσιογραφίας».

Για άλλη μια χρονιά όμως η Deutsche Welle δεν περιορίζεται στο ρόλο του διοργανωτή, αλλά περνάει από τη θεωρία στην πράξη. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την παραγωγή διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών, όπως του δημοφιλούς Shababtalk της DW.

Στον Σεντάτ Έργκιν το Freedom of Speech Award

Από τις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν ήδη στο φετινό πρόγραμμα του τριήμερου Φόρουμ είναι η απονομή του Βραβείου Freedom of Speech στον Σεντάτ Έργκιν, αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet. «Αναμένω με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του ίδιου του Σεντάτ Έργκιν αλλά και του Κάι Ντίκμαν (σσ. εκδότης της Bild) που θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό λόγο», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής του GMF Πάτρικ Λόις. «Ο Ντίκμαν είναι κάποιος που δεν μασάει τα λόγια του. Και ο κύριος Ερντογάν άλλωστε έχει απειλήσει και τον εκδοτικό οίκο Springer (σσ. εκδίδει μεταξύ άλλων τις Bild και Welt) με αγωγή».

Πέρα από το Freedom of Speech Award θα απονεμηθούν αύριο Τρίτη και τα βραβεία της DW BOBS – Best of Online Activism για τον διαδικτυακό ακτιβισμό. Τα βραβεία απέσπασαν φέτος ένα δημοσιογραφικό πρότζεκτ πολιτών από το Μπαγκλαντές, ο δημιουργός μιας εφαρμογής από το Ιράν, μια εκστρατεία κατά επιθέσεων εναντίον γυναικών με οξύ αλλά και το «Κέντρο πολιτικής ομορφιάς» στη Γερμανία.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.