Quantcast
Μέρκελ: Δεν υπάρχει λόγος μιας συνόδου κορυφής για την Ουκρανία - enikonomia.gr
share

Μέρκελ: Δεν υπάρχει λόγος μιας συνόδου κορυφής για την Ουκρανία

δημοσιεύτηκε:

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε προς τον επικεφαλής του Κρεμλίνου ότι η τετραμερής σύνοδος κορυφής με θέμα την κρίση στην ανατολική Ουκρανία δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι να υπάρξει πραγματική πρόοδος σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο του Μινσκ.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι η καγκελάριος είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συμβάλουν στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου. «Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αυτονομιστών, προκειμένου να βρεθεί μια συναινετική λύση», σύμφωνα με τη δήλωση του Γερμανού εκπροσώπου.

Η Άγκελα Μέρκελ που χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ρωσίας για την εξεύρεση λύσης στην κρίση είπε στον πρόεδρο Πούτιν ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία στην Αστάνα πρωτεύουσα του Καζακστάν ή σε άλλη πόλη δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η Άγγελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πέτρο Ποροσένκο στον οποίο επίσης ανέφερε ότι μια τετραμερής σύνοδος κορυφής θα είχε νόημα μόνο εάν υπάρξει σημαντική βελτίωση στην ειρηνευτική διαδικασία, με κατάπαυση του πυρός και μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για συνομιλίες στην Αστάνα, στις 15 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα του. Ωστόσο, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ήδη εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον μια τέτοια σύνοδος κορυφής μπορεί να λάβει χώρα χωρίς να έχει προηγουμένως υπάρξει πρόοδος στο ειρηνευτικό σχέδιο του Μινσκ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στο Βερολίνο τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου των 12 σημείων. Περισσότεροι από 4.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία από τον περασμένο Απρίλιο. Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.