Quantcast
Μέρκελ: Δύσκολος εταίρος η Τουρκία, αλλά πρέπει να την κρατήσουμε στο ΝΑΤΟ - enikonomia.gr
share

Μέρκελ: Δύσκολος εταίρος η Τουρκία, αλλά πρέπει να την κρατήσουμε στο ΝΑΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Ως έναν “δύσκολο” εταίρο χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ την Τουρκία, εκφράζοντας ωστόσο τη θέση της ότι για γεωστρατηγικούς λόγους θα πρέπει “να την κρατήσουμε στο ΝΑΤΟ”.

Σε ομιλία της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, η Γερμανίδα καγκελάριος περιέγραψε τη Συμμαχία ως “σημαντικότερη απ’ ό,τι ήταν ακόμη και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου”, ενώ απευθυνόμενη για μια ακόμη φορά εμμέσως στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ “εγκεφαλικά νεκρό”, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι η Ευρώπη εξαρτάται ακόμη από αυτό για την ασφάλειά της.

“Η διατήρηση του ΝΑΤΟ είναι σήμερα προς το ίδιο το συμφέρον μας, περισσότερο από ό,τι κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ή έστω εξίσου”, είπε η καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί αυτή την στιγμή να υπερασπιστεί μόνη εαυτό της, αλλά εξαρτάται από την Συμμαχία.

“Τίθεται το ερώτημα αν θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ή όχι”, είπε στη συνέχεια για να εκφράσει την άποψή της: “Εγώ λέω ότι πρέπει να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτό” για γεωστρατηγικούς λόγους.

Ενόψει της 70ής επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας, η καγκελάριος έκανε λόγο για “προπύργιο ελευθερίας και ειρήνης” και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη της Γερμανίας “στους Αμερικανούς φίλους μας”. Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που ζητά επίμονα η Ουάσιγκτον. Όπως είπε, το 2020 οι δαπάνες για εξοπλισμούς θα φθάσουν το 1,42% του ΑΕΠ, ενώ το όριο του 2% θα έχει επιτευχθεί έως το 2024. “Το σωστό είναι να εργαστούμε για την Συμμαχία και να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες”, είπε η κ. Μέρκελ.

Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Απηύθυνε, επίσης, έκκληση για τη διατήρηση της συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι ζωτικής σημασίας σε αυτή την προσπάθεια είναι η σταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων.

Πρέπει να πούμε σε αυτές τις χώρες, “έχετε μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι υπεσχημένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, διαφορετικά “θα χάσουμε αυτές τις χώρες”.

“Είμαι εδώ”, είπε απευθυνόμενη στους επικριτές της

Επιχείρησε, επίσης, να απαντήσει και στο ερώτημα “για πόσο ακόμη θα παραμείνει καγκελάριος”, επαινώντας το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού και απευθύνοντας έκκληση για την ολοκλήρωση της θητείας του.

Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης ανέφερε την πολιτική για το κλίμα και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ενώ έκανε λόγο και για ρωγμές στην γερμανική κοινωνία. “Αν και οικονομικά πηγαίνουμε πολύ καλά, υπάρχουν στην κοινωνία μας διενέξεις οι οποίες πρέπει να μας ανησυχούν. Τι μας συμβαίνει, έπειτα από εβδομήντα χρόνια Συντάγματος;”, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη κυρίως στην δολοφονία του πολιτικού Βάλτερ Λύμπκε και τόνισε ότι “η ελευθερία έκφρασης είναι δεδομέν”η στη Γερμανία.

Καταλήγοντας, η κυρία Μέρκελ απευθύνθηκε στους επικριτές της: “Έχουν ξεκινήσει πολλά και είναι ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Γι’ αυτό, κατά την γνώμη μου, πρέπει να συνεχίσουμε για όλη την διάρκεια της νομοθετικής περιόδου. Εγώ πάντως είμαι εδώ”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.