Quantcast
Μέχρι και 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσε να χάσει η ΕΕ λόγω Κίνας - enikonomia.gr
share

Μέχρι και 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσε να χάσει η ΕΕ λόγω Κίνας

δημοσιεύτηκε:

Από 1,7 έως 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσε να χάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν προχωρήσει η αναγνώριση της Κίνας ως «οικονομία  της αγοράς», σύμφωνα με πρόσφατη  μελέτη  που πραγματοποιήθηκε για  λογαριασμό 25 ομοσπονδιών ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της έκθεσης  προβλέπουν ότι «οι εισαγωγές βιομηχανικών αγαθών στην ΕΕ θα αυξηθούν από  25% έως 50% κατά τα επόμενα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 1% έως 2% το ΑΕΠ της Ένωσης. Η ενδεχόμενη χορήγηση του εν λόγω στάτους στην Κίνα, όπως επιδιώκει το Πεκίνο μέχρι το τέλος του 2016, είναι σημαντική διότι θα μειώσει την ικανότητα της ΕΕ να επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από την Κίνα». 

 Αρμόδιος για την πολιτική εμπορίου εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες: «Η  Κομισιόν εξετάζει προσεκτικά την εν λόγω μελέτη. Σύμφωνα με την έκθεση, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ταχθεί υπέρ της μονομερούς χορήγησης του επίσημου χαρακτηρισμού της «οικονομίας της αγοράς» στην Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εξετάζουν το εν λόγω ενδεχόμενο».

«Αυτή τη στιγμή ερευνούμε τις ενδεχόμενες οικονομικές και νομικές επιπτώσεις από την κατάργηση των μέσων εμπορικής άμυνας με την Κίνα. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν παίρνει αυτήν την απόφαση μόνη της, καθώς λαμβάνει υπόψη της την γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.