Quantcast
Μια στις πέντε Ευρωπαίες του Νότου δεν θα αποκτήσει παιδί λόγω οικονομικής κρίσης - enikonomia.gr
share

Μια στις πέντε Ευρωπαίες του Νότου δεν θα αποκτήσει παιδί λόγω οικονομικής κρίσης

δημοσιεύτηκε:

Η υπογεννητικότητα μαστίζει σήμερα τις χώρες της νότιας Ευρώπης, σε ένα φαινόμενο που επιστρέφει για πρώτη φορά τόσο έντονο από τις αρχές του 20ού αιώνα και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών της Γαλλίας, σύμφωνα με τα πορίσματα της οποίας τουλάχιστον το 20% των γυναικών που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’70 στη νότια Ευρώπη –σε σύγκριση με 15% στη βόρεια Ευρώπη και 18% στη δυτική Ευρώπη– θα παραμείνουν κατά πάσα πιθανότητα άτεκνες, λόγω του επισφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και της οικονομικής κρίσης που σαρώνει τους «ασθενείς» της Ε.Ε.

Το σημερινό δημογραφικό πρόβλημα παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης είναι το ίδιο οξύ με την αυγή του 20ού αιώνα όταν ένα ποσοστό 17-25% των γυναικών που γεννήθηκαν στην πρώτη δεκαετία του δεν έκαναν παιδιά λόγω του συγκεκριμένου ιστορικού πλαισίου.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος που προκάλεσε τον θάνατο πολλών νεαρών ανδρών σε ηλικία γάμου, η μετανάστευση χιλιάδων φτωχών εργατών σε χώρες πλούσιες, αλλά και η Μεγάλη Υφεση του 1929 ήταν οι βασικές αιτίες για τη μαζική καθυστέρηση της μητρότητας την εποχή εκείνη, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Εκτοτε χάρη στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας τα ποσοστά της ατεκνίας μειώθηκαν.

Ιδιαίτερα μέχρι το 1975 υπήρξε μία έκρηξη στις γεννήσεις, με τις γυναίκες που γεννήθηκαν το 1930 και το 1940 – τη λεγόμενη γενιά του baby boom δηλαδή, της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης να ανατρέπουν την τάση. Η έκρηξη στις γεννήσεις διήρκεσε περισσότερο στην ανατολική Ευρώπη από ό,τι στη δυτική, τονίζει το Ινστιτούτο, λόγω της έλλειψης μεθόδων αντισύλληψης που είχαν αρχίσει να γίνονται διαθέσιμες στη Δύση.

Από τότε, ωστόσο, το ποσοστό τεκνοποίησης δεν σταμάτησε να μειώνεται, υπογραμμίζει το ινστιτούτο, φτάνοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη: κατά μέσον όρο 1,7 παιδιά για τις γυναίκες που γεννήθηκαν το 1974.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.