Quantcast
Μογκερίνι για Συμφωνία Πρεσπών: Μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Μογκερίνι για Συμφωνία Πρεσπών: Μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

“Μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.

Τονίζει ότι οι Πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έδειξαν πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα, υπευθυνότητα και εργάστηκαν ακούραστα για να γεφυρώσουν τις διαφορές, να ξεπεράσουν παλιές δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν αυτήν την ιστορική συμφωνία που χαιρέτισε ολόκληρη η Ευρώπη.

“Η διαδικασία διαπραγμάτευσης ήταν επίπονη και το αποτέλεσμα ένας συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές. Τώρα, είναι σε εξέλιξη οι εθνικές διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας και στις δύο χώρες, οι οποίες πρέπει να προστατευθούν και να γίνουν σεβαστές. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί. Είναι μια μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που είναι στο συμφέρον, επίσης, της Ελλάδας, μια ευκαιρία που μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα”, υποστηρίζει.

Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ την ερχόμενη Τρίτη, η κ. Μογκερίνι επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ευκαιρία προς το συμφέρον όλων που “μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα”.

Επιπλέον αναφέρει πως η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να συμβάλει στη μεταμόρφωση ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σημειώνει ότι έχει ήδη αποδειχθεί πηγή έμπνευσης για το διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.