Quantcast
Moody’s: Απρόβλεπτες οι συνέπειες του Grexit για τους επενδυτές και την αγορά ομολόγων - enikonomia.gr
share

Moody’s: Απρόβλεπτες οι συνέπειες του Grexit για τους επενδυτές και την αγορά ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Ενώ η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα αν η Ελλάδα αποχωρούσε από τη νομισματική ένωση, ο αντίκτυπος στην επενδυτική εμπιστοσύνη θα μπορούσε να είναι εκτεταμένος, τονίζει ο αναλυτής της Moody’s, Alastair Wilson, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

«Εκτιμούμε ότι ο άμεσος αντίκτυπος θα ήταν σχετικά μικρός, η Ελλάδα είναι ένα πολύ μικρό μέρος της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, το εμπόριο με την Ελλάδα είναι πολύ μικρό έναντι του υπολοίπου της Ευρωζώνης», σημειώνει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον A. Wilson, το πιο δύσκολο για να προβλέψει κανείς είναι τον αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών και επομένως τις δυνητικές επιπτώσεις στις αγορές ομολόγων της ζώνης του ευρώ, που αποτελούν φυσικά τη δυναμική που είδαμε στην κορύφωση της κρίσης το 2011-2012.

Η έξοδος ενός μέλους από τη νομισματική ένωση θα έπληττε αναπόφευκτα την επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, σημειώνει ο αναλυτής της Moody’s και προσθέτει ότι «ο αντίκτυπος μιας αποχώρησης θα επηρέαζε την εμπιστοσύνη των επενδυτών οι οποίοι πρέπει να είναι σε θέση να επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να μετακυλούν σημαντικά ποσά χρέους κάθε χρόνο».

Η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών σε ένα Grexit είναι ακόμη πιο δύσκολο να προβλεφθεί, όπως ήταν η ικανότητα ης ΕΚΤ να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης.

Το πιθανότερο είναι τα εργαλεία που έχουν οι αρχές και κυρίως η ΕΚΤ, να είναι αρκετά για τον περιορισμό της μετάδοσης, όμως ίσως και όχι, τονίζει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν εκτιμά ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει μια στιγμή Lehman Brothers στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ, το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και οι αρχές και η ικανότητά τους να απαντήσουν, είναι πολύ διαφορετική έναντι του 2012.

«Επομένως, δεν θα πρόκειται για μια στιγμή Lehman, όμως θα μπορούσε να είναι», ανέφερε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.